MAI: Peste 10.000 de persoane au protestat luni în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat că luni, la nivel naţional au protestat peste 10.000 de persoane, dintre care mai bine de 900 în Capitală, nefiind înregistrate incidente.

1459 afișări
Imaginea articolului MAI: Peste 10.000 de persoane au protestat luni în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară

MAI: 7.900 de persoane au protestat luni, la nivel naţional (Imagine: Diana Stoica/Mediafax Foto)

Acţiuni de protest au avut loc luni, pentru a patra zi consecutiv, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

În Capitală, protestul din Piaţa Universităţii s-a desfăşurat fără incidente notabile. Manifestanţii au început să se adune la Universitate în jurul orei 14.00, a patra zi de proteste din Capitală încheindu-se după aproximativ zece ore. În timpul protestului, sute de persoane au fost percheziţionate şi legitimate de jandarmi în zona Pieţei Universităţii, mulţi dintre tinerii care încercau să ajungă în zona manifestanţilor fiind fie întorşi din drum, fie ridicaţi şi duşi la dube. Jandarmii au dus la secţii de poliţie 113 persoane, după ce asupra lor au fost găsite cuţite, bastoane telescopice, şurubelniţe, un pistol cu bile, droguri, lanţuri şi pietre, ultimele 40 fiind ridicate de jandarmi pentru că vroiau să blocheze carosabilul în zona magazinului Cocor.

La Sibiu, în Piaţa Mare au protestat aproximativ 1.800 de persoane. Protestul a fost organizată de Asociaţia "Sibiu Decembrie '89", care a obţinut, în cursul zilei de luni, autorizaţie pentru a manifesta, zilnic, până în 24 ianuarie, între orele 18.00 şi 21.00.

De asemenea, la Cluj-Napoca au fost peste 1.000 de persoane, iar din cauza manifestaţiei traficul rutier a fost blocat pe un bulevard din centrul oraşului. Din mulţime au fost aruncate câteva petarde pe şosea, clădirea Prefecturii fiind înconjurată de jandarmi. Protestatarii au afişat un banner pe care scria "Alături de huliganii din Bucureşti".

Protestul desfăşurat la Târgu Mureş s-a încheiat în jurul orei 23.00, după cinci ore în care peste o mie de persoane au mărşăluit pe străzile municipiului, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale

Mitingul de la Piteşti, la care au participat peste 500 de persoane, s-a încheiat după patru ore. La un moment dat, în timpul acţiunii de protest, participanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar doi dintre manifestanţi l-au lovit pe şeful Serviciului misiuni din cadrul IJJ Argeş cu statut de adjunct, colonel George Şerbănică. Ulterior, cei doi au fost imobilizaţi şi duşi la audieri la Secţia 1 de Poliţie. De asemenea, un protestatar a spart geamul unei unităţi de panificaţie din centrul municipiului. Protestul nu a avut autorizaţie de desfăşurare.

Protestul de la Constanţa s-a încheiat după aproape opt ore, spre finalul acţiunii numărul participanţilor ridicându-se la aproximativ 200 de persoane, în majoritate tineri. În timpul protestului, mai mulţi manifestanţi au aruncat cu petarde şi au aprins torţe, fără ca vreo persoană să fie rănită. Acţiunea de protest s-a încheiat în jurul orei 22.00, manifestanţii spunând că vor relua mitingul marţi, în jurul orei 14.00.

Şi protestul din Petroşani, la care au participat peste 700 de persoane, s-a încheiat în faţa Casei de Cultură din municipiu, fără incidente, manifestanţii declarând că se vor întoarce marţi, la ora 19.00.

Protestul de la Timişoara, la care au participat aproximativ 400 de persoane, s-a încheiat după aproape opt ore, fără să fie înregistrate incidente, manifestanţii susţinând că vor continua mitingurile şi în zilele următoare.

Aproape 300 de orădeni au protestat în faţa statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii din Oradea. Acţiunea de protest a durat aproape două ore, fără a fi semnalate incidente. Manifestarea nu a fost autorizată, fiind supravegheată de jandarmi.

Protestele au fost declanşate în ţară săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Tot în acest scop a început şi primul protest din Bucureşti, de vineri. Oamenii au plecat atunci în marş la Cotroceni unde au scandat, în principal, lozinci antiprezidenţiale.

Sâmbătă şi duminică protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii.

Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici