MAI a găsit soluţia împotriva celor care cer ilegal şoferilor bani la parcare: Pliante educative

Ministerul de Interne a ajuns la concluzia că nu are niciun instrument eficient prin care să combată persoanele care cer ilegal bani şoferilor pentru parcare, constatând că doar 9% din amenzi sunt şi achitate şi susţinând că singurele soluţii sunt pliantele educative şi refuzul şoferilor de a plăti.

25542 afișări
Imaginea articolului MAI a găsit soluţia împotriva celor care cer ilegal şoferilor bani la parcare: Pliante educative

MAI a găsit soluţia împotriva celor care cer ilegal şoferilor bani la parcare: Pliante educative (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

La această concluzie s-a ajuns după ce au fost reclamate numeroasele cazuri în care şoferilor li se cer bani de către persoane neîndreptăţite pentru a fi lăsaţi să parcheze maşina pe spaţiul public, cu ameninţări sau acte de violenţă asupra conducătorului auto sau a autoturismului în cazul unui refuz, iar autorităţile au fost întrebate ce intenţionează să facă pentru a îndepărta acest pericol la adresa cetăţenilor.

Răspunsul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) indică faptul că acest fenomen a fost analizat la nivelul Poliţiei Române, care a putut identifica doar cauzele, nu şi soluţia de rezolvare.

Astfel, conform unui document parafat de conducerea Ministerului de Interne, vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, "cazuistica" înregistrată la nivelul Poliţiei Române relevă faptul că apariţia acestui fenomen este favorizată de mai multe elemente, printre care obţinerea de venituri facile fără a depune un minim efort, neimplicarea eficientă a administratorilor locurilor de parcare în găsirea unor soluţii viabile de eradicare a fenomenului, neintegrarea in societate a unor "categorii de persoane aparţinând minorităţilor etnice", inexistenţa unor măsuri de protecţie eficiente pentru categoriile de persoane defavorizate, nesupravegherea mi norilor de către părinţi sau tutori legali.

Un alt factor este neachitarea sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru săvârşirea unor astfel de fapte, doar 9% din contravenţiile aplicate fiind şi plătite.

"Poliţiştii şi jandarmii aplică sancţiuni contravenţionale pentru fapta de «apelare, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă». Se impune, însă. a fi făcută precizarea că, în cazul sancţiunilor contravenţionale aplicate, majoritatea celor sancţionaţi nu îşi achită amenzile. Cu toate eforturile depuse de personalul instituţiei noastre, un număr mare de procese-verbale de constatare întocmite de către poliţişti/jandarmi se prescriu sau nu pot fi puse în executare de către organele fiscale întrucât nu pot fi identificate bunurile urmăribile în vederea executării sau contravenientul nu mai locuieşte la adresa de domiciliu înscrisă în actul de identitate", se arată în documentul ministerului.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne susţine că este "preocupată" pentru găsirea unor soluţii care să conducă la combaterea acestui fenomen, dar arată în acelaşi timp că, pentru realizarea acestui "obiectiv", este necesară implicarea atât a cetăţenilor, care ar trebui să nu mai dea curs solicitărilor acestor persoane, cât şi a Poliţiei Locale, care are în atribuţii şi menţinerea ordinii publice în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat.

Ministerul are totuşi şi un răspuns în ceea ce priveşte modul în care vor continua să acţioneze poliţiştii şi jandarmii pentru combaterea acestor acţiuni ilegale: "Distribuirea de materiale cu conţinut preventiv-educativ".

Noul Cod Penal, intrat în vigoare în luna februarie a acestui an, nu mai incriminează ca infracţiune fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici