Maiori şi căpitani ai Jandarmeriei Ilfov, judecaţi pentru că ar fi trucat un concurs de angajare

Trei maiori şi doi căpitani activi şi în rezervă de la Jandarmeria Ilfov au fost trimişi în judecată de procurorii DNA după ce ar fi ajutat, prin abuz şi fals, la ocuparea pe nedrept a 11 locuri la un concurs pentru 25 de posturi de subofiţeri în specializarea pază şi protecţie instituţională.

1005 afișări
Imaginea articolului Maiori şi căpitani ai Jandarmeriei Ilfov, judecaţi pentru că ar fi trucat un concurs de angajare

Maiori şi căpitani ai Jandarmeriei Ilfov, judecaţi pentru că ar fi trucat un concurs de angajare (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari i-au deferit justiţiei pe maiorii în rezervă Constantin Baboi şi Radu Azoiţei, căpitanul în rezervă Cristian Sîrbu şi căpitanul Nicoleta Niţu, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual, toate în formă continuată, se arată într-un comunicat de marţi remis MEDIAFAX.

Alături de aceştia va fi judecat Florentin Iordache, maior în rezervă, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual, toate în formă continuată.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Militar Bucureşti, procurorii anticorupţie arată că, în perioada 16-18 aprilie 2007, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov a organizat un concurs pentru ocuparea de 25 de posturi de subofiţeri în specializarea pază şi protecţie instituţională ordine publică şi monitorizare, cu personal recrutat din sursă externă.

La concurs, candidaţii au avut de susţinut două probe, şi anume evaluarea performanţelor fizice şi susţinerea unui test scris tip grilă. Comisia de concurs a fost compusă din preşedintele Constantin Baboi, membrii Radu Azoiţei, Cristian Sîrbu, Nicoleta Niţu şi secretarul Florentin Iordache. Anchetatorii precizează că a fost stabilită şi comisia pentru soluţionarea eventualelor contestaţii, al cărei secretar a fost desemnat tot maiorul Florentin Iordache.

Potrivit DNA, Baboi, Azoiţei, Sîrbu şi Niţu, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei de concurs, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin falsificarea documentelor concursului, având drept consecinţă admiterea şi implicit ocuparea pe nedrept a posturilor de subofiţer de către 11 candidaţi în detrimentul altora care, deşi au avut rezultate mai bune la examen, au fost respinşi.

Cei patru inculpaţi au fost ajutaţi de secretarul comisiei, Florentin Iordache. Concret, cei cinci inculpaţi au falsificat, în documentul intitulat "Tabel nominal cu rezultatele candidaţilor la concurs proba evaluarea performanţei fizice", rezultatele la probele sportive ale unor candidaţi, precum şi lucrările scrise alte aceloraşi sau ale altor candidaţi, prin recorectarea acestora după ce au fost înlocuite originalele lor, consecinţa fiind stabilirea unei clasificări nereale la concurs.

De asemenea, au fost falsificate, prin contribuţia fiecăruia dintre inculpaţii menţionaţi, "Borderoul centralizator cu rezultatele la proba de evaluare a performanţelor fizice", "Borderoul centralizator la proba scrisă", "Clasificarea candidaţilor la concurs" şi alte documente menite să vicieze clasamentul real al concursului, după susţinerea celor două probe, mai arată procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici