Manifestaţie a TAXIMETRIŞTILOR de susţinere a ordonanţei prin care dispar aplicaţiile fără dispecerat

Zeci de taximetrişti s-au adunat, vineri, în Piaţa Constituţiei pentru a susţine ordonanţa Ministerului Dezvoltării, prin care urmează să fie introduse reguli noi în domeniu.

476 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie a TAXIMETRIŞTILOR de susţinere a ordonanţei prin care dispar aplicaţiile fără dispecerat

Deputatul Nicuşor Dan a fost prezent la protestul din Piaţa Constituţiei, fiind huiduit de câţiva dintre taximetrişti.

"Nu ne dorim decât să se modifice Legea 38, prin ordonanţă de urgenţă. Nu avem nimic cu nimeni, e o ţară liberă, dar aplicaţiile de taxi trebuie să intre în legalitate, să fie şi ele conectate la un dispecerat autorizat. Sper ca Primăria şi Guvernul să ne rezolve problema asta", a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Colibaşu, taximetrist.

"Protestăm împotriva Uber pentru că ei nu funcţionează legal, nu-i urmăreşte nimeni ce fac. În primul rând, ei nu plătesc asigurare de persoane. Adică dacă se întâmplă ceva cu pasagerul din maşină, nu răspunde nimeni de el. E haiducie ce fac cei de la Uber", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marin Breazu.

"Noi plătim zeci de taxe, suntem obligaţi să schimbăm maşina la cinici ani, avem o limită penru vechimea maşinii. Stăm la cozi la foarte multe instituţii ca să obţinem autorizaţii şi plătim foarte mult. Cei de la Uber sau Taxify nu plătesc nimic, ei doar se urcă în maşină şi pleacă la treabă", a mai spus şi Cristian.

Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect normativ care prevede autorizarea aplicaţiilor mobile pentru organizarea de transporturi, urmând a fi interzise transporturile tip taxi efectuate înafara zonelor de autorizare, efect ce ar putea fi resimţit de reţele ca Uber sau Taxify.

„Prin modificările propuse se va putea utiliza activitatea de dispecerat taxi şi prin intermediul aplicaţiei mobile şi a aplicaţiei web, dispeceratul fiind definit ca fiind: activitatea conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicaţiei informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului şi le transmite taximetristului prin staţia radio de emisie-recepţie, prin intermediul aplicaţiei informatice mobile de taxi conectată la internet”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului normativ.

Viitoarea Ordonanţă de Urgenţă conţine şi stabilirea fără echivoc a interdicţiei taxiurilor de a efectua transport public de persoane în regim de taxi sau de a staţiona în vederea efectuării a unor astfel de transporturi în interiorul unei localităţi, alta decât localitatea de autorizare, prin eliminarea din norma juridică a expresiei „în mod permanent”.

De asemenea, proiectul de ordonanţă „îşi propune să dea claritate sancţiunii prevăzute în textul Legii nr.38/2003, astfel încât se creează posibilitatea sancţionării respectiv a combaterii activităţilor ilicite de transport fără a se deţine autorizaţie taxi valabilă”, prin eliminarea din textul normei juridice a expresiei „în mod repetat”, precizează iniţiatorii proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici