Manualul de "Istoria secuilor" va fi reeditat, ca o carte de lectură pentru publicul larg

Manualul "Istoria secuilor", apărut anul trecut la initiativa Consiliului Judeţean Harghita ca materie opţională pentru clasele a VI-a şi a VII-a în şcolile cu predare în limba maghiară, va fi reeditat ca o carte de lectură pentru publicul larg, au anunţat marţi, la Miercurea Ciuc, autorii volumului.

502 afișări
Imaginea articolului Manualul de "Istoria secuilor" va fi reeditat, ca o carte de lectură pentru publicul larg

Manualul de "Istoria secuilor" va fi reeditat, ca o carte de lectură pentru publicul larg (Imagine: Balasz Attila/ Mediafax Foto)

Autorii manualului au organizat, marţi, la sediul Consiliului Judeţean Harghita, o dezbatere la care au fost invitaţi să îşi spună părerea despre manualul "Istoria secuilor" mai mulţi profesori de specialitate din judeţ, întrucât după apariţia acestuia s-au creat mai multe controverse privind aspectul de manual sau carte de lectură al publicaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Majoritatea profesorilor de Istorie prezenţi la forum au afirmat că actuala ediţie a manualului este mai potrivită studiului la cercurile elevilor decât ca materie opţională la clasă.

"Eu văd că ar fi mult mai bine să fie o carte pentru activităţile la cercurile de elevi, este mult mai bine dacă este studiată în jurul unor subiecte care se leagă şi de istoria localităţii sau de istoria comunităţilor locale. Eu cred că asta este importanţa acestei cărţi, şi nu să fie o materie", a spus prof. Csog Samu, de la şcoala generală din Sânsimion.

Profesorul Szasz Hunor din Odorheu Secuiesc le-a transmis autorilor o "observaţie din partea elevilor" săi, potrivit cărora manualul are "un limbaj greoi", o altă propunere vizând scoaterea întrebărilor de la sfârşitul fiecărui capitol, care se adresează strict elevilor, nu şi cititorilor adulţi şi înlocuirea lor cu o bibliografie generală.

La rândul său, profesorul Kelemen Sandor, de la Liceul de Artă Nagy Istvan, din Miercurea Ciuc, a afirmat că nu a folosit "Istoria secuilor" nici la ore, şi nici la cercurile elevilor, dar că a citit volumul "şi cu ochiul unui ghid turistic", ajungând la concluzia că nu este nevoie de o nouă ediţie completată, ci de una prescurtată, destinată celor "care sunt interesaţi de Ţinutul Secuiesc, la un preţ accesibil şi care să fie tradusă şi în engleză şi română".

Fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Ferencz Salamon Alpar, unul dintre autorii manualului "Istoria secuilor", a afirmat că a primit propuneri "că ar trebui să fie mai mult dezvoltată partea de carte de lectură a acestei publicaţii, că ar fi nevoie şi de dezvoltarea unor instrumente de predare online a acestui material didactic sau de cultură generală de Istoria Secuilor".

El a adăugat că în 60 la sută dintre şcolile din judeţ care folosesc acest manual cartea este studiată în cercurile şcolare ca o completare la manualul de "Istoria minorităţii maghiare din România", iar în 40 la sută dintre cazuri se utilizează ca disciplină opţională, motiv pentru care volumul va fi reeditat.

La rândul său, lectorul universitar Hermann Gusztav Mihaly" de la Universitatea Babeş Bolyai, un alt autor al manualului "Istoria secuilor", a povestit că după apariţia volumului au apărut reacţii atât din partea românilor cât şi a radicalilor maghiari, care i-a pus pe realizatori "între ciocan şi nicovală".

"După ce s-au născut primele reacţii mai serioase şi mai puţin serioase, ne-am dat seama că am cam ajuns între ciocan şi nicovală, pentru că fiecare comunitate îşi are radicalii, dar şi masa sa normală şi integrată în ansamblul societăţii. Din partea radicalilor noştri secui ne-am trezit cu un anumit gen de critici, din partea opiniei publice române, un pic dezinformată de acea traducere nu tocmai profesională care circulă pe Internet, ne-am trezit cu alt tip de critici, din partea istoricilor, colegilor noştri, cu alt tip de critici?", a precizat dr. Hermann Gusztav Mihaly.

Potrivit acestuia, după ce au fost puse în balanţă "toate aceste critici", noua ediţie care va vedea lumina tiparului "se va desprinde de funcţia de manual, de material didactic, a cărţii şi se va adresa publicului larg al cititorilor".

Ferencz Salamon Alpar l-a completat, precizând că există un interes mare din partea cititorilor pentru acest volum, fiind vândute, până în prezent, peste 30.000 de exemplare, menţionând că ediţia a doua, "îmbunătăţită şi întregită din multe perspective", va fi editată la începutul anului viitor.

Fostul inspector şcolar general a mai spus că autorii "plănuiesc" şi o traducere "profesională" a volumului în limba română, cel mai probabil în cursul lui 2014, în funcţie de "anumite situaţii bugetare".

"Textul a fost tradus, circula şi pe net, despre care noi considerăm că este o traducere foarte, foarte proastă. Plănuim să aibă o traducere profesionistă şi să fie publicat şi în limba română, pentru că noi cunoştinţe sunt incluse în acest text. Poate fi citit de oricine, şi de un englez, şi de un francez, şi de un român", a conchis Ferencz Salamon Alpar.

Manualul opţional de "Istoria Secuilor" a fost lansat oficial în data de 18 septembrie 2012 la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc. Cartea este redactată de unsprezece autori, profesori şi istorici, şi editată în limba maghiară de către Centrul Judeţean Harghita pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici