Mărieş: Iliescu a semnat în 25 decembrie '89 un decret prin care comuta pedeapsa Ceauşeştilor

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost acuzat, joi, de reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989" şi de doi jurnalişti că, în 25 decembrie 1989, ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, ar fi emis un decret prin care le comuta pedeapsa în închisoare pe viaţă.

164 afișări
Imaginea articolului Mărieş: Iliescu a semnat în 25 decembrie '89 un decret prin care comuta pedeapsa Ceauşeştilor

Mărieş: Iliescu a semnat în 25 decembrie '89 un decret prin care comuta pedeapsa Ceauşeştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele asociaţiei de revoluţionari, Teodor Mărieş, a dat citire unui text, susţinând că acesta ar fi conţinutul unui decret semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu în ziua de 25 decembrie 1989.

Mărieş nu a prezentat documentul, însă a precizat că a fost obţinut de reprezentanţii organizaţiei în colaborare cu jurnalişti de la un site specializat pe ştiri juridice.

Conform lecturii lui Mărieş, decretul ar fi fost semnat de Iliescu în calitate de preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi preşedinte interimar al României. Prin decret, Iliescu decidea comutarea condamnării la moarte pronunţate în cazul celor doi soţi Ceauşescu în închisoare pe viaţă, unul din temeiuri fiind acela că cei doi dictatori ar fi dat un ordin ferm trupelor de represiune să înceteze lupta împotriva revoluţionarilor.

Documentul nu a putut fi văzut de jurnalişti, însă, potrivit lui Mărieş, va fi publicat pe respectivul site.

Nici liderul asociaţiei şi nici cei doi jurnalişti prezenţi la conferinţa de presă de joi nu au dezvăluit sursa documentului, precizând totuşi că este una "extrem de sigură".

Întrebaţi pe ce se bazează atunci când certifică autenticitatea înscrisului citit de Mărieş, jurnaliştii au declarat că au văzut originalul şi că scrisul este similar cu cel al lui Iliescu. Ei au admis însă că nu au comandat o expertizare a documentului, pentru a confirma veridicitatea acestuia. Ei au precizat că doar au văzut originalul, însă deţin doar o copie.

"Să-l conteste domnul Iliescu, să scoată rublele de la saltea şi să meargă în instanţă şi să ceară expertiză. Noi avem indicii solide să credem că este al domniei sale", a declarat Mărieş.

El a apreciat că "acest document arată duplicitatea lui Iliescu".

"Se vede clar că a încercat să-şi protejeze pielea în cazul în care Ceauşescu ar fi scăpat de execuţie", a mai spus Mărieş, acuzându-l din nou pe şeful statului că a "mistificat istoria" şi că a trădat idealurile revoluţionarilor şi ale Revoluţiei.

Până la ora transmiterii ştirii, Ion Iliescu nu a putut fi contactat pentru a comenta afirmaţiile lui Teodor Mărieş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici