Mărturia directorului Black Cube, în dosarul de spionaj: Dragomir (fost director în SRI) spunea că Kovesi şi Coldea au arestat oamenii lui Hellvig

Directorul Black Cube susţine că Daniel Dragomir i-a mărturisit că Laura C.Kovesi şi Florian Coldea au arestat oamenii apropiaţi de Hellvig, iar dezvăluirile despre şefa DNA urmau să ajungă pe masa preşedintelui României. Declaraţia integrală este prezentată de jurnalistul Ion Cristoiu pe blogul său.

3877 afișări
Imaginea articolului Mărturia directorului Black Cube, în dosarul de spionaj: Dragomir (fost director în SRI) spunea că Kovesi şi Coldea au arestat oamenii lui Hellvig

Mărturia directorului Black Cube: Dragomir spunea că Kovesi şi Coldea au arestat oamenii lui Hellvig

"Pe parcursul conversaţiei Daniel specifică problema sa personală prin faptul că, dacă într-adevăr, Laura şi Coldea ar fi scoşi din funcţiile lor, atunci Daniel ar putea să-l schimbe pe Coldea în funcţia numărul 2 în S.R.I. În continuare, Daniel menţionează convorbiri sensibile ale sale cu americanii şi precizează conversaţii ale lui Coldea din ultimul timp cu americanii şi aceasta arată că el astăzi încă este ”puternic în probleme”. (...) Daniel menţionează că domnul Hellvig, şeful SRI-ului este o persoană corectă şi onestă şi doreşte să conducă organizaţia aşa cum trebuie. Laurei nu îi place de acesta. Hellvig a avut un grup de persoane, o echipă foarte apropiată de acesta şi înainte de a fi numit şef al organizaţiei Coldea şi Laura i-au arestat pe toţi. Astăzi Hellvig este singur în companie şi desigur că nu o place pe doamna. Atunci cînd eu şi Udi am întrebat dacă este prieten bun al lui Daniel, Daniel a răspuns cu un zîmbet că îl cunoaşte. Adică deja ne-a dat de înţeles cine stă în spatele proiectului şi adresarea către Firma Black Cube. Am înţeles că acel client care stă în spatele lui Daniel este de fapt Hellvig, şeful SRI-ului", a spus Dan Zorrela, directorul Black Cube la audierea din cadrul comisiei rogatorii, şi care este prezentată de jurnalistul Ion Cristoiu pe blog.

Potrivit mărturiei directorului Black Cube, acesta s-a întâlnit de două ori la Bucureşti cu Daniel Dragomir, intermediar al întregii afaceri şi fost director în cadrul SRI. Dragomir a menţionat de mai multe ori că este vorba despre o acţiune sensibilă, iar documentele ar fi urmat să ajungă pe masa preşedintelui României înainte de reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi.

"Daniel precizează că există două luni pentru executarea proiectului, deoarece preşedintele trebuie să decidă despre renumirea lui Laura Kovesi la începutul lui Aprilie 2016, iar întîlnirea avut loc pe 02.2016, atunci am înţeles din aceasta că materialele se vor depune pe masa preşedintelui ca parte din probe pentru luarea de decizie în legătură cu renumirea lui Kovesi. (...) Ne-am întors în ţară şi nu s-a luat legătură cu Daniel Dragomir pe parcursul unei luni aproximativ, în jurul lui 07/03/2016 Daniel a luat legătura, la început prin mesaje WICKR, iar apoi prin convorbire pe silent phone, Daniel a precizat că este interesat să înceapă proiectul, s-a scuzat că i-a luat atît de mult timp pentru a reveni la noi, că este un proiect foarte sensibil şi complex şi că a avut nevoie de mult timp pentru a primi aprobările potrivite. Daniel a precizat că datorită timpului scurt care a rămas aproximativ trei săptămîni, a reuşit să obţină aprobare de la SRI, ca noi să lucrăm în România ca „celulă” a S.R.I.-ului şi vom putea efectua de acolo activităţi de accesare a e-mailurilor, iar aceasta vom face doar din România", a mai declarat Dan Zorrela.

Directorul Black Cube susţinea că Dragomir a revenit cu solicitarea ca materialul să fie predat în două săptămâni "deoarece preşedintele trebuie să decidă despre prelungirea numirii lui Kovesi. Iar atunci Daniel a scos un plic adiţional, acest plic a conţinut direcţiile şi suspiciunile împotriva Laurei pe care vrea ca noi să le cercetăm".

Documentul conţinea suspiciuni legate de declaraţiile de avere ale Laurei Codruţa Kovesi, dacă acestea sunt integrale, modul în care a primit o funcţie la o vârstă atît de tânără, precum şi răzbunare personală faţă de procurorul anterior al DIICOT-ului, Alina Bica. Potrivit listei, trebuia verificată şi suspiciunea de luare de mită a tatălui Laurei Codruţa Kovesi în numele ei pentru a închide mai multe dosare, se mai arată în declaraţia publicată de juralistul Ion Cristoiu.

Cât priveşte o întâlnire directă dintre Zorella şi clienţii aflaţi în spatele afacerii, "Daniel răspunde că va vorbi cu clientul iar dacă clientul va dori atunci el se va bucura. După spusele lui Daniel nu este sigur că acest client va dori. Însă din punctul de vedere al lui Daniel s-ar bucura să ne facă cunoştinţă. Şi precizează explicit, doar cu cei doi clienţi. Din câte am înţeles el se referea că proiectul este foarte compartimentat şi dacă ne vom întâlni cu cineva atunci va fi doar cu Hellvig sau cu preşedintele, el nu implică oficiali juniori din organizaţia S.R.I. în acest proiect".

Directorul Black Cube a povestit anchetatorilor că fostul angajat al Serviciului Român de Informaţii a vorbit despre relaţiile bune pe care le are cu premierul Moldovei şi că are uşa deschisă la Putin. Pentru a verifica dacă toată operaţiunea are susţinere guvernamentală, aşa cum susţinea Dragomir, Zorella a apelat la Meir Dagan, fost director al Mossad. Directorul Black Cube i-a spus lui Dagan şi despre sensibilitatea pe care o are operaţiunea, şi anume, ca totul să fie departe de omul doi din SRI, Florian Coldea. La câteva zile, susţine Zorella, Dagan l-a asigurat că operaţiunea este în regulă.

"Daniel mi-a spus că ştie că am făcut verificări cu preşedintele firmei, Meir Dagan, care era o persoană importantă în ochii lui. Iar eu am zâmbit, un pic din incomoditate, dar Daniel a înţeles că este acceptat. Daniel a revenit şi a spus că Hellvig ca şef al S.R.I.-ului aprobă această activitate a noastră, ca celulă care poate funcţiona din România".

Meir Dagan a decedat în martie 2016.

Pentru a demonstra cele spuse, Zorella a depus la dosar biletele de avion spre România, înregistrări ale discuţiei cu Dragomir, dar şi rezervările la un hotel din România

Cât priveşte costurile, în prima fază, operaţiunea valora 200.000-300.000 de lire, la care se adăuga şi o primă de succes de 750.000 de lire sterline. Suma a fost însă redusă având în vedere că şi perioada de strângere a datelor ajunsese de la două luni, la trei săptămâni.

„Am mers la Hilton, l-am întîlnit acolo pe Daniel. Mi-a spus hai să mergem la un loc liniştit. (...)Ne-am oprit lângă o casă cu gard mare din metal, la întrebarea ta nu erau locaţii de afaceri în zonă sau ceva aparte ci totul era case, case. (...)Daniel a vrut direct să termine povestea cu banii, mi-a adus un plic, şi mi-a spus conform ratei de schimb de 1.3 este 149000 de euro. Mi-a spus te rog numără. Eu nu am vrut să număr. Am scos din pachetul mare, care a fost împărţită în cîteva teancuri mici. Erau acolo cîteva teancuri cu legături de cîte 10.000 euro în bancnote de o sută. Erau cîteva teancuri mari mari cu bancnote de 500 de euro. Mi s-a părut mai mult sau mai puţin rezonabilă suma şi am înapoiat totul în plic şi am băgat în geantă şi gata am terminat cu banii".

Weiner Ron şi Geclowicz David, cei doi angajaţi ai Black Cube, care au încercat să spargă mailurile apropiaţilor lui Kovesi şi să afle date despre aceştia, au acţionat dintr-o cameră de hotel din Bucureşti.

"La început au încercat o metodă care se numeşte „schiţă fină” în lumea serviciilor de informaţii, care înseamnă trimiterea de e-mailuri către persoanele relevante fără însoţirea unei convorbiri telefonice. Din câte reţin, vineri, o zi înaintea arestului care a avut loc pe 01/04/2016, această metodă a reuşit pentru e-mailul lui Liliana Sabău. După ce a fost epuizată schiţa fină am trecut la metoda mai avansată, în care am trimis de la un reporter imaginar un articol bun despre Laura Kovesi la mai mulţi factori, printre care familia sa şi persoane care au lucrat cu ea, în scopul de a reacţiona la articol. Reporterul îi suna şi le cerea o reacţie la articol. Prin această metodă am reuşit să obţinem e-mailul lui Fusea Sorin, un fost oficial din D.N.A. cu Laura precum şi e-mailul lui Eduard Kovesi, fostul soţ al Laurei", a recunoscut Zorella..

Weiner Ron şi Geclowicz David au fost arestaţi pe data de 1 aprilie 2016, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. La câteva luni au fost eliberaţi, iar potrivit unor surse judiciare, cei doi cetăţeni israelieni au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că nici el, nici Preşedinţia nu au fost implicaţi în acţiunea Black Cube nici formal, nici informal, afirmând că acuzaţiile care i se aduc SRI sunt ''caraghioase'' şi că i-a cerut procurorului şef al DIICOT să lămurească integral speţa.

Şi SRI a anunţat luni că instituţia respinge afirmaţiile referitoare la implicarea conducerii în dosarul Black Cube, precizând că instituţia a colaborat cu Parchetul pentru prinderea celor doi suspecţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici