Maşinile vor fi dotate cu un dispozitiv de apelare automată la 112

Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a semnat, marţi, la Bruxelles, un memorandum prin care proprietarii de autovehicule pot opta pentru introducerea unui dispozitiv la bordul maşinii care va apela automat numărul de urgenţă 112 în caz de accident rutier, a anunţat instituţia.

70 afișări
Imaginea articolului Maşinile vor fi dotate cu un dispozitiv de apelare automată la 112

Maşinile vor fi dotate cu un dispozitiv de apelare automată la 112 (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)

Alături de România, memorandumul a fost semnat de Malta, Polonia, Belgia, Danemarca şi Luxemburg.

Denumit eCall, dispozitivul va indica exact locul producerii accidentului.

"La nivel european, se doreşte dotarea autoturismelor cu acest dispozitiv astfel încât, în caz de accident, să se emită un semnal către cea mai apropiată centrală de intervenţie de urgenţă. Semnalul va transmite atât caracteristicile tehnice ale autovehiculului, cât şi zona precisă a accidentului. Declanşarea sistemului poate fi automată sau manuală", se precizeazã într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor remis MEDIAFAX.

Înainte ca eCall să devină total operaţional pe tot cuprinsul UE, ţările care vor implementa faza pilot a sistemului eCall în Europa trebuie să realizeze teste practice şi să stabilească standarde comune şi linii directoare în scopul funcţionării armonioase a sistemului.

"Deja au fost lansate programe pilot în Finlanda, Republica Cehă, Germania, Austria, Italia, Olanda", se precizează în comunicat.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale şi tehnologiei informaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici