Măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului din Colectiv, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri prin două HG, extinderea ajutorului pentru rudele care au grijă de răniţii din Colectiv şi extinderea ajutoarelor de urgenţă pentru familiile persoanelor care au decedat în incendiu.

232 afișări
Imaginea articolului Măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului din Colectiv, aprobate de Guvern

Măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului din Colectiv, aprobate de Guvern (Imagine: Liviu Chirica / Mediafax foto)

Acordarea ajutorului financiar însoţitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât şi pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu, potrivit unei Hotărâri de Guvern (HG) aprobată miercuri în şedinţa de Guvern, se arată într-un comunicat al Exectutivului remis MEDIAFAX.

De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze şi însoţitorii răniţilor aflaţi la tratament în ţară, în localitatea de domiciliu, care vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu.

Totodată, potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în ţară sau în străinătate în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau în alte state.

Ajutoarele trebuie acordate înainte de împlinirea termenului de şase luni de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial. Această perioadă de până la 180 de zile este suplimentară faţă de perioada de spitalizare.

"Ajutoarele suplimentare se acordă în baza unei cereri depuse la agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, însoţită de copia actelor de identitate ale persoanei rănite şi însoţitorului. În situaţia în care rănitul şi însoţitorul se află în străinătate, documentele se depun la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială", se arată în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte fondurile pentru aceste plăţi, ele vin din bugetul pentru 2016 al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin agenţiile de plăţi şi inspecţie socială.

Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite prin HG 925/2015, care prevăd că un membru al familiei sau altă rudă care însoţeşte un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare şi masă (200 de euro pe zi), pe perioada spitalizării, şi 1.500 de euro pentru transport. HG 925/2015 mai prevede că un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din Bucureşti va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat o a doua HG prin care a extins reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru familiile persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului Colectiv.

Astfel, acest sprijin va putea fi acordat şi în cursul anului 2016, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgenţă.

Este vorba de un ajutor de 5.000 de lei care va fi acordat în baza unei cereri adresate agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială din raza teritorială a domiciliului şi a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgenţă se efectuează de către agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială, în funcţie de domiciliul familiilor.

Până acum au fost plătite ajutoare de urgenţă pentru familiile a 42 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Clubul Colectiv, mai precizează Guvernul.

În prezent, 16 răniţi în incendiul de la Colectiv se află internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, în spitalele din Bucureşti sunt internate două victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, una dintre acestea fiind în stare critică. Unul dintre pacienţi este internat la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, iar celălalt este internat la Spitalul Univ. Urg. Militar Central Bucureşti.

Până în prezent au fost externate 82 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară.

De asemenea, în spitalele din străinatate se mai află internaţi 14 răniţi în incendiul de la Colectiv.

În total, 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate.

În urma incendiului din data de 30 octombrie, anul trecut şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici