Măsurile anunţate de Băsescu au fost elaborate de partea română, nu de FMI

Pachetul de măsuri anunţat joi de preşedintele Traian Băsescu, care cuprinde reduceri puternice ale salariilor şi pensiilor, a fost elaborat de autorităţile române şi nu a fost propus de FMI, se arată într-un comunicat transmis, vineri, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, de instituţia financiară.

48 afișări
Imaginea articolului Măsurile anunţate de Băsescu au fost elaborate de partea română, nu de FMI

Măsurile anunţate de Băsescu au fost elaborate de partea română, nu de FMI (Imagine: Mediafax Foto)

"Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi un pachet de măsuri de ajustare fiscală incluzând reduceri puternice ale salariilor din sectorul bugetar şi pensiilor. Acest pachet a fost elaborat de autorităţile române şi nu a fost propus de FMI", se arată în comunicat.

Măsurile anunţate de Preşedinţie vor fi examinate de misiunea FMI aflată la Bucureşti pentru evaluarea acordului stand -by.

"Misiunea de la Bucureşti a Fondului va examina pachetul de măsuri în cadrul discuţiilor (purtate cu autorităţile române, n.r.)", potrivit comunicatului FMI.

Informaţiile privind poziţia FMI faţă de anunţul de joi a apărut iniţial pe un blog al cotidianului american Wall Street Journal.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Chiar înainte de începerea negocierilor, FMI a revizuit în scădere de la 1,3% la 0,8% prognoza de creştere economică a României pentru acest an, pe baza căreia a fost elaborat bugetul pe 2010 şi toate ţintele bugetare incluse în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită în luna februarie, la ce-a de-a treia evaluare a acordului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici