Măsurile anunţate de Mitropolia Moldovei pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din România. Slujbele se vor desfăşura în aer liber

  • Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat măsurile pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din România.
  • Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrală pe 8 octombrie.
  • Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaşte, iar slujbele se vor desfăşura în aer liber.
803 afișări
Imaginea articolului Măsurile anunţate de Mitropolia Moldovei pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din România. Slujbele se vor desfăşura în aer liber

Măsurile anunţate de Mitropolia Moldovei pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din România. Slujbele se vor desfăşura în aer liber

Venind în întâmpinarea celor ce-şi vor îndrepta paşii spre Iaşi pentru a participa la sărbătoarea din 14 octombrie şi ţinând cont de contextul epidemiologic în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei anunţă şi anul acesta o serie de măsuri:

- pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Alături de racla cu sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei va fi şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018. Fiecare închinător va primi câte o iconiţă purtând chipurile celor doi sfinţi şi publicaţia „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi.

- va exista un culoar unic de acces către sfintele moaşte, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanţă una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaşte, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioşii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una vor primi de la voluntari.

- de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

- cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieşire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanţării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioşii nu se pot opri să stea în Catedrală.

- slujbele obişnuite din aceste zile se desfăşoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.

- în curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staţionarea şi orice fel de aglomerări de persoane.

- în data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici