Medicul Răzvan Trancă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare

Medicul Răzvan Trancă a fost condamnat definitiv miercuri, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu suspendare, fiind obligat să îi plătească Andreei Mocanu 50.000 de lei daune morale.

424 afișări
Imaginea articolului Medicul Răzvan Trancă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare

Medicul Răzvan Trancă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis astfel recursul Parchetului Tribunalului Bucureşti şi pe cel al Andreei Mocanu, pacienta medicului Trancă, şi l-a condamnat pe acesta la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Totodată, instanţa a decis ca timp de doi ani Răzvan Trancă să aibă interdicţie de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Pe latură civilă, instanţa l-a obligat pe medicul Răzvan Trancă să îi dea Andreei Mocanu 50.000 de lei daune morale, acesta urmând să plătească şi 10.000 de lei cheltuieli către stat.

În 29 ianuarie 2009, medicul Răzvan Trancă a fost achitat de acuzaţia de viol faţă de Andreea Mocanu, instanţa Tribunalului Bucureşti condamnându-l la patru ani cu suspendarea executării pedepsei pentru tentativă de omor calificat şi dispunând ca acesta să-i plătească pacientei sale daune morale de 50.000 de lei.

Decizia a fost contestată la Curtea de apel Bucureşti, care în 2 martie 2010 l-a achitat pe medicul Răzvan Trancă cu privire la acuzaţiile de tentativă de omor şi viol, instanţa respingând totodată, cererea de daune morale şi materiale făcută de Andreea Mocanu. Instanţa a dispus achitarea medicului pentru tentativa de omor pe motiv că fapta care a fost imputată nu există.

De asemenea, acţiunile civile ale Andreei Mocanu şi ale spitalului unde a fost internată aceasta, precum şi cererea de instituire a sechestrului pe averea medicului au fost respinse.

Avocatul victimei s-a arătat surprins de decizia instanţei, arătând că a rămas o singură acuzaţie, cea de întreţinere de relaţii sexuale cu un minor.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care miercuri a decis definitiv condamnarea lui Trancă la patru ani de închisoare cu suspendare.

În anul 2007, medicul Răzvan Trancă a fost acuzat de viol şi tentativă de omor de către Andreea Mocanu, o pacientă în vârstă de 17 ani, care a căzut de la etajul şase al blocului în care locuia doctorul.

Colegiul Medicilor din România i-a interzis acestuia exercitarea profesiei medicale pe o perioadă de un an, începând cu luna noiembrie 2007. Totodată, medicului i s-a impus, ca o condiţie pentru reînceperea activităţii profesionale, realizarea unei evaluări de către comisia de specialitate a Colegiului Medicilor.

Reprezentanţii Spitalului "Grigore Alexandrescu" au hotărât, în ianuarie 2009, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie, ca medicul Răzvan Trancă să nu mai profeseze în cadrul instituţiei, "din cauza conduitei etice şi profesionale necorespunzătoare de care a dat dovadă în ultimii ani, precum şi a prejudiciului de imagine cauzat spitalului".

Medicul Trancă a contestat hotărârea în instanţă, iar în 15 iunie 2010 Tribunalul Bucureşti a obligat Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală să-l reîncadreze în muncă.

Spitalul "Grigore Alexandrescu" a atacat decizia de reîncadrare a medicului Trancă la Curtea de Apel Bucureşti, care în 2 februarie 2011 a respins apelul ca nefondat. Decizia poate fi contestată cu recurs la instanţa supremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici