Mehedinţi: Zeci de proprietari de terenuri agricole riscă să rămână fără subvenţii

Zeci de proprietari de terenuri agricole din judeţul Mehedinţi riscă să rămână fără subvenţii, după ce în urma unei reîmpărţiri administrative s-a stabilit că au achitat impozitele timp ce cinci ani la primăria vecină.

951 afișări
Imaginea articolului Mehedinţi: Zeci de proprietari de terenuri agricole riscă să rămână fără subvenţii

Mehedinţi: Zeci de proprietari de terenuri agricole riscă să rămână fără subvenţii (Imagine: Vlad Dumitrescu/ Mediafax Foto)

Proprietarii de terenuri arabile care au domiciliul şi titluri de proprietate pentru suprafeţe emise de Primăria Gârla Mare au fost înştiinţaţi că figurează cu datorii la impozit pe ultimii cinci ani la Primăria Vrata, după ce, în urma unei reîmpărţiri administrative făcută la sfârşitul anului 2012 s-a stabilit că terenurile au fost trecute dintr-o greşeală la Primăria Gârla Mare.

Gheorghe Pârvuceanu, din Gârla Mare, proprietarul unei suprafeţe de 10,57 hectare de teren, a declarat miercuri că la începutul lunii martie a mers să îşi achite impozitul pentru 2013 la Primăria Gârla Mare, aşa cum a plătit în fiecare an, dar a fost înştiinţat că începând cu 2013 impozitul trebuie achitat în comuna vecină, la Vrata aflând apoi că figurează cu datorii pe ultimii cinci ani la taxe şi impozite.

"Comisia locală Gârla Mare ne-a pus în posesie, ne-au eliberat titlu de proprietate de comisia locală şi comisia judeţeană şi ne-au pus în posesie. De la data punerii în posesie am plătit impozitele la zi şi am primit subvenţia cu adeverinţa de la Primăria Gârla Mare în fiecare an. Ne trezim acum, în 2013, când am vrut să plătim la Gârla Mare că în 2012 s-a făcut o redistribuire a suprafeţelor, zice Primăria Gârla Mare, şi noi suntem pe teritoriul comunei Vrata", a explicat bărbatul.

Oamenii au vrut să achite impozitul şi taxele pe terenuri până în data de 31 martie pentru a beneficia de reducerea de 10%, dar şi pentru obţinerea adeverinţelor pentru subvenţiile pe suprafaţă de la APIA, funcţionarii de la Primăria Vrata cerându-le să achite şi valoarea impozitelor pe ultimii cinci ani, pentru că figurează cu datorii.

"Să dăm 50 şi ceva de milioane, de unde să le dăm? Si de două ori!Au zis să mă judec eu cu statul! Să se judece primăriile între ele. Să ne dea adeverinţe să putem să primim banii de la APIA (n.r. - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură). Eu am dat acest pământ la patron şi patronul, dacă nu îi duc adeverinţele că am plătit terenul, nu îmi mai dă cerealele, nu-mi mai dă nimic", a spus revoltat Constantin Pantelimon din Gârla Mare.

Primarul comunei Gârla Mare, Dumitru Baicu, a explicat că problemele au apărut în urma unor greşeli ale funcţionarilor în urmă cu mai mulţi ani.

"S-au emis titluri de proprietate de o comună deşi terenul era pe raza localităţii vecine. Normal că ei au plătit în comuna Gârla Mare pentru că aveau titluri de proprietate pe comuna Gârla. Codul fiscal spune să plătească impozitul la comuna pe a cărui rază teritorială este arondat terenul. Este exclus să plătească de două ori. Eu le-am dat adeverinţe celor care au solicitat, în care am scris că au plătit impozitul la Gârla Mare, şi n-au fost luate în seamă. Eu sper să înţeleagă şi domnul primar de la Vrata şi să le dea adeverinţe să-şi rezolve problemele", a spus Baicu.

În urma divergenţelor apărute între primării, aproximativ 200.000 de lei, constând în taxe şi impozite pe terenuri arabile au intrat în conturile Primăriei Gârla Mare, şi nu în cele ale Primăriei Vrata, pe raza căreia sunt suprafeţele respective.

Primarul comunei Vrata este hotărât să recupereze banii, sfătuindu-i pe oameni să achite impozitele la Vrata, după care să acţioneze în judecată Primăria Gârla Mare ca să-i recupereze.

"Să meargă să acţioneze în judecată Primăria Gârla Mare, pentru că este singura modalitate prin care pot să-şi recupereze banii şi după aceea să vină la Primăria Vrata să îşi achite datoriile. A fost o greşeală nevoită, acum trebuie să facem în aşa fel încât să o rezolvăm", a spus Dan Căpraru.

Proprietari agricole trebuie să depună adeverinţele care justifică plata impozitului la APIA până în luna mai pentru a beneficia de subvenţiile pe suprafaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici