Mihail Vlasov, urmărit penal pentru că l-ar fi ameninţat pe preşedintele interimar al CCIR

Mihail Vlasov este urmărit penal în dosarul în care este cercetată şi fiica sa Vanda Vlasov, fiind acuzat de şantaj, după ce l-ar fi ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, spunându-i "că nu este bine ce face" şi că nu ar vrea "să sufere şi copiii altuia".

643 afișări
Imaginea articolului Mihail Vlasov, urmărit penal pentru că l-ar fi ameninţat pe preşedintele interimar al CCIR

Mihail Vlasov (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că în dosarul în care este cercetată Vanda Vlasov, a fost începută urmărirea penală şi faţă de tatăl acesteia, Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iaşi şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), pentru infracţiunea de şantaj.

"La data de 5 mai 2014,  Vlasov Mihail, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (Mihai Daraban, n.r.), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală", se arată în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Procurorii spun că, în 5 mai, preşedintele interimar al CCIR a fost contactat telefonic de Vanda Vlasov, care în aceeaşi zi i-a înmânat un plic "sigilat" şi i-a spus că este din partea tatălui ei. Plicul conţinea  o scrisoare olografă scrisă şi semnată de Mihail Vlasov.

Preşedintele interimar al CCIR a afirmat că, după citirea scrisorii, s-a simţit ameninţat, temându-se că ar putea să păţească ceva atât el cât şi familia sa, mai ales că la finalul scrisorii era specificat "n-aş vrea să sufere şi copiii altuia", au mai scris procurorii în documentul citat.

Anterior primirii scrisorii de ameninţare, preşedintele interimar al CCIR ar fi fost contactat telefonic de mai multe ori de către Mihail Vlasov, care i-ar fi spus, sub diverse forme, că "nu este bine ce face", referindu-se la activitatea acestuia în cadrul şi în exerciţiul funcţiei pe care o deţine la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"În opinia preşedintelui interimar, aceste ameninţări directe ar fi în legătură cu demersurile făcute de forurile de conducere din CCIR, după demiterea din funcţia de preşedinte a lui Vlasov Mihail, privind atragerea răspunderii penale şi patrimoniale a acestuia pentru faptele comise în timpul mandatului său", a precizat DNA.

Mihail Vlasov a fost joi la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect şi acuzaţiile din acest dosar.

Vanda Vlasov a fost miercuri la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă că a fost începută urmărirea penală pe numele ei, pentru că a pus două angajate ale Curţii de Arbitraj Internaţional să îi dea adeverinţe, care nu au fost avizate şi de conducerea instituţiei, documente care au fost folosite de Mihail Vlasov în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie.

În acelaşi dosar sunt urmărite penal Daniela Domnica Pop, asistent arbitral şef adjunct în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, şi Cassandra Chirilă, secretară la aceeaşi instituţie până la 12 mai, ambele fiind acuzate de săvârşirea infracţiunilor concurente de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual.

Potrivit procurorilor, prin rechizitoriul din 7 aprilie, Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă, reţinându-se că, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, la data de 13 martie 2014, a pretins unui om de afaceri, denunţător în cauză, suma de un milion de euro, din care a primit, prin intermediar, 200.000 de euro, la 18 martie. Mihail Vlasov i-ar fi spus omului de afaceri că are influenţă asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi poate interveni astfel încât aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă acestuia.

În 12 mai, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a formulat o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie prin care arăta că toate documentele care ar fi fost comunicate către DNA din 21 martie 2014 şi până în prezent, care poartă semnătura şi viza organelor de conducere actuale ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României, sunt emise fără a fi îndeplinite condiţiile legale de reprezentare.

"Această sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanenţă informată de faptul că, prin interpuşi (rude ale fostului preşedinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se încearcă comunicarea unor documente care nu reprezintă realitatea şi implicit nici voinţa reală a conducerii actuale", arată procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Ca urmare, s-au solicitat lămuriri Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, rezultând că, în 28 aprilie, această organizaţie a primit o cerere formulată de Mihail Vlasov, depusă de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte "dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri - anul 2008 şi până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanţelor de arbitraj".

Ca răspuns, Cassandra Chirilă, secretară în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a întocmit un înscris în care a precizat că Mihail Vlasov nu a făcut parte din nicio instanţă de arbitraj. O copie a acestui exemplar i-a fost remisă Vandei Vlasov, "fără a verifica în totalitate evidenţele electronice şi scriptice existente la nivelul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi fără a o prezenta conducătorului instituţiei spre verificare, avizare şi semnare". În plus, susţin procurorii, la momentul la care a depus cererea, Vanda Vlasov i-a înmânat secretarei Cassandra Chirilă şi un "model de adeverinţă".

Ulterior, acest înscris a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanţa care judecă dosarul în care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, susţin anchetatorii.

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, de această dată sub semnătura actualei conduceri, a comunicat faptul că până la data de 12 mai 2014 "adeverinţa solicitată de Vlasov Mihail prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberată".

Pe de altă parte, a reieşit faptul că, în jurul datei de 15 aprilie 2014, Daniela Domnica Pop, asistent arbitral şef adjunct în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulată de Mihail Vlasov prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să reiasă că acesta nu a făcut parte din completele instanţei de arbitraj comercial.

"La insistenţele şi presiunile lui Vlasov Vanda, în aceiaşi zi şi fără efectuarea unor verificări complete, Pop Daniela Domnica a eliberat, fără ştiinţa conducerii instituţiei, o adeverinţă pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate de Vlasov Vanda", au scris procurorii în documentul citat.

Din verificările efectuate a rezultat că acest înscris întocmit de Daniela Domnica Pop a fost folosit de Mihail Vlasov la termenul din 22 aprilie, aspect confirmat de conţinutul încheierii de amânare a pronunţării din acea dată. Ulterior, prin încheierea din 24 aprilie, ICCJ a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Vlasov Mihail, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Preşedintele suspendat al CCIR, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată, în 9 aprilie, pentru trafic de influenţă.

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Mihail Vlasov, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României la data faptelor, suspendat din funcţie, a fost arestat preventiv în 19 martie. Din 24 aprilie, Mihail Vlasov este în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a înlocuit măsura arestului preventiv.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că la 13 martie, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, a pretins de la un martor denunţător suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro, la 18 martie 2014.

În schimbul acestor bani, susţin anchetatorii, Vlasov i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă denunţătorului.

Discuţia avută de Mihail Vlasov cu Gheza Iosif Petroczki, într-un restaurant din Bucureşti, în care preşedintele CCIR îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranşe, pentru a-l ajuta să câştige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, a fost interceptată de procurori, potrivit informaţiilor din motivarea deciziei de arestare.

Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretenţiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki şi asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum şi cererea reconvenţională având ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informaţiilor din dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici