Ministerul Justiţiei: Nereguli de legalitate la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Ministerul Justiţiei a publicat rezultatele controlului dispus la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), precizând că au fost descoperite nereguli de legalitate, întârzieri foarte mari în soluţionarea cererilor de cetăţenie şi alte probleme de ordin administrativ.

Share pe Facebook 4166 afişări

Imaginea articolului Ministerul Justiţiei: Nereguli de legalitate la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Ministerul Justiţiei: Nereguli de legalitate la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Ministerul Justiţie a descoperit în urma controlului că "vicepreşedintele ANC a delegat, fără motivare, dreptul de semnătură pentru şi în numele vicepreşedintelui, pe perioade nedeterminate, unor şefi de serviciu/şef de birou/directori, cu invocarea greşită a reglementărilor aplicabile. Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al ANC, numai preşedintele poate să delege dreptul de semnătură, motivat, vicepreşedinţilor", se arată în comunicatul de presă transmis, joi, de minister.

În acelaşi document se arată că s-au constatat încălcări ale regulamentului de evaluare a activităţii profesionale a angajaţilor, precum şi ale dispoziţiilor referitoare la promovarea în funcţii de conducere.

"Prin mutarea a două posturi aferente funcţiei de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor de la Serviciile Elaborare proiecte de ordin ale Preşedintelui ANC, respectiv de Consiliere şi relaţii publice, în cadrul Serviciului Juridic şi Contencios s-a modificat implicit statul de funcţii al ANC, fără a exista vreun ordin al Ministrului Justiţiei care să justifice legalitatea unei astfel de măsuri", anunţă ministerul Justiţiei.

Corpul de Control a constatat întârzieri foarte mari în soluţionarea cererilor de cetăţenie în majoritatea dosarelor examinate, în condiţiile în care termenul prevăzut de lege este de 5 luni. "De exemplu, pentru perioada 2013-2015, situaţia se prezintă astfel: în 2013, timpul mediu a fost de 18,21 luni; în 2014, timpul mediu a fost de 14,63 luni; în 2015, timpul mediu a fost de 9,6 luni", se mai arată în concluziile raportului.

Totodată, Corpul de Control a sesizat şi probleme de comunicare publică şi transparenţă.

Ministerul Justiţiei s-a sesizat şi a dispus un control după ce cinci şefi din cadrul ANC au demisionat.

"Raportul Corpului de Control a arătat că interimatul asigurat de vicepreşedinte a condus la o degradare a performanţei instituţionale a Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Prin propunerea numirii unui profesionist din cadrul personalului ANC în funcţia de preşedinte, Ministrul Justiţiei doreşte să dea un semnal clar de încredere în profesionalismul angajaţilor acestei instituţii", mai transmite ministerul.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
JUSTIŢIE ,
CETĂŢENIE ,
CONTROL
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.