Ministerul Justiţiei prelungeşte termenul depunerii candidaturilor pentru procuror european

Ministerul Justiţiei anunţă modificarea calendarului procedurii de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european şi prelungeşte data depunerii candidaturilor până la 31 mai. Condiţiile depunerii dosarului de candidatură rămân neschimbate.

116 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei prelungeşte termenul depunerii candidaturilor pentru procuror european

Ministerul Justiţiei prelungeşte termenul depunerii candidaturilor pentru procuror european

,,Termenul de depunere a candidaturilor pentru procedura de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european se prelungeşte până la data de 31 mai 2019, ora 14:30. Modalităţile de depunere a dosarului de candidatură rămân cele precizate în anunţul Ministerului Justiţiei din data de 23.04.2019, dată la care a fost reluată procedura de selecţie. Programarea candidaţilor ale căror dosare vor fi selectate în vederea susţinerii interviului în faţa comisiei de selecţie va fi publicată de către Ministerul Justiţiei, ulterior”, se arată în anunţul publicat pe pagina Ministerului.

Totodată, pe pagina Ministerului Justiţiei sunt specificate condiţiile necesare pentru ocuparea funcţiei de procuror european. Astfel, pentru a fi candidat în numele României pentru funcţia de procuror european, persoana interesată trebuie să îndeplinescă simultan o serie de condiţii: sa aibă cetăţenie română, domiciliu în România; să fie procuror sau judecător cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de minimum 15 ani; să fie procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel; să aibă experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc şi să cunoască la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză, cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională fiind un avantaj.

,,Dosarul de candidatură va cuprinde următoarele înscrisuri: o scrisoare de candidatură în limba română şi limbile engleză sau franceză; un curriculum vitae european în limba română şi limbile engleză sau franceză; dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege precum şi dovada gradului profesional deţinut; copii ale oricăror înscrisuri pe care candidaţii le apreciază ca relevante pentru a atesta experienţa practică a acestora în sistemul judiciar românesc’’, se mai arată în anunţul Ministerului Justiţiei.

Candidaţii ale căror dosare sunt selectate participă la un interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul justiţiei. Interviul va fi transmis în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi va avea o durată de 45 de minute pentru fiecare candidat.

,,Evaluarea candidaţilor se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experienţa practică relevantă, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa anterioară. În cadrul interviului vor fi testate şi cunoştinţele de limbă engleză sau franceză ale candidaţilor. În urma susţinerii interviului, comisia selectează trei candidaţi, care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul justiţiei o va înainta Consiliului Uniunii Europene. Lista va fi publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei’’, se mai precizează în acelaşi anunţ.

Misiunea Parchetului Uniunii Europene va fi de combatere a fraudei împotriva finanţelor UE. Acesta va avea competenţa de a investiga şi a urmări penal infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autorităţile naţionale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust şi Europol.

În paralel, se desfăşoară şi procedura de selecţie a şefului Parchetului European, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, fiind printre ultimii doi finalişti. În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european. Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici