Ministrul Ariton spune că nu va accepta un program de închidere a tuturor minelor din Valea Jiului

Ministrul Economiei, Ion Ariton, nu este de acord cu un program de închidere pentru cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului, el spunând că aşteaptă din partea reprezentanţilor administraţiei şi a sindicatelor din minerit un plan de dezvoltare pe termen lung, până în 2020.

32 afișări
Imaginea articolului Ministrul Ariton spune că nu va accepta un program de închidere a tuturor minelor din Valea Jiului

Ministrul Ariton spune că nu va accepta un program de închidere a tuturor minelor din Valea Jiului (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a aflat, luni, la Petroşani, pentru o întâlnire cu administraţia şi sindicatele din Compania Naţională a Huilei şi a dat asigurări că "sub mandatul său" nu va accepta un program de închidere pentru toate unităţile miniere din Valea Jiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu am acceptat şi nu sunt de acord ca pe perioada în care sunt ministru să închidem toate cele şapte mine din Valea Jiului. Nici într-un caz aceea (varianta de a închide toate cele şapte mine din Valea Jiului - n.r.)", a declarat Ariton, care a făcut referire la trei variante discutate cu reprezentanţii minerilor din Valea Jiului (închiderea a trei unităşi miniere, a două unităţi miniere sau a tuturor).

Ministrul Economiei a spus că aşteaptă de la reprezentanţii sindicatelor din Valea Jiului, până la finele lunii ianuarie, un "memorandum" cu un program "agreat" de structurile sindicale.

"Ştiţi că s-a discutat şi se discută foarte mult de un proces de restructurare în zonă şi aşteptăm o propunere de la dânşii (sindicalişti - n.r.) până la sfârşitul lunii ianuarie, apoi cu această variantă vom merge pe un program de dezvoltare până în 2018-2020. Şi nu cred că vor fi probleme în a se armoniza partea sindicală cu conducerea societăţii. Noi le-am propus mai multe variante şi le-am spus că o singură variantă nu acceptăm, aceea de a închide toate unităţile miniere. În rest, dacă dânşii au un program eficient şi pot să demonstreze că programul este viabil din punct de vedere economic, vor avea toată susţinerea ministerului", a spus ministrul Ion Ariton.

Potrivit acestuia, angajaţii CNH nu vor întâmpina în perioada următoare probleme legate de neplata salariilor.

"Cred că cel mai important pentru Valea Jiului este că am decis împreună cu domnul director (directorul general al CNH, Constantin Jujan - n.r.) ca până la rectificarea bugetară să nu fie nicio problemă cu drepturile salariale ale celor care lucrează în CNH. De asemenea, după rectificarea bugetară o să alocăm sumele necesare ca până la finele anului să nu fie nicio problemă legată de drepturile salariale", a precizat Ariton.

În prezent, Compania Naţională a Huilei din Petroşani se află într-o situaţie economică foarte dificilă, activitatea de exploatare a cărbunelui nemaifiind susţinută de vreun ajutor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici