Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni: Problemele românilor din afara ţării ţin de păstrarea identităţii şi de integrare

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat, vineri, că problemele românilor din afara României - în jur de 6-8 milioane - ţin de păstrarea identităţii naţionale, dar şi de integrare şi acomodare în ţările în care au ales să trăiască.

367 afișări
Imaginea articolului Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni: Problemele românilor din afara ţării ţin de păstrarea identităţii şi de integrare

Cristian David (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Cristian David a precizat, la ediţia a III-a a Forumului Românilor de Pretutindeni, că autorităţile de la Bucureşti se confruntă cu "o nouă realitate" în afara graniţelor, unde trăiesc între 6 şi 8 milioane de români, fie în comunităţi istorice, fie în comunităţi recente.

Astfel, potrivit lui David, în Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, ţările balcanice şi în Basarabia ar trăi între 2 şi 3 milioane de români, cărora, "de-a lungul istoriei şi în etape succesive, s-au mai alăturat circa 4 sau 5 milioane care în procesul migraţiei au ţintit la început SUA, Canada, ţările care reprezentau visul democraţiei, visul libertăţii, şi care au construit şi constituit, de-a lungul timpului, comunităţi româneşti importante".

Acestor două categorii li se adaugă "noile comunităţi din spaţiul european, preponderent constituite în ultimii 23 de ani", care au crescut "spectaculos în ultimii 10 ani", ministrul David estimând numărul românilor din spaţiul european la 2,7 - 3,5 milioane.

"Turcia şi ţările arabe sunt o nouă destinaţie de lucru pentru cetăţenii români care constituie, odată ajunşi acolo, comunităţi şi care întregesc un tablou global, o distribuţie extrem de generoasă şi de reprezentantivă pentru români", a mai spus ministrul delegat.

Problemele românilor din afară sunt "în primul rând legate de menţinerea identităţii naţionale, fie că vorbim de cea lingvistică, culturală sau spirituală (...) şi cele care ţin de elementele de integrare şi de acomodare cu noile societăţi, cu ţările de reşedinţă şi care vizează problematica drepturilor, drepturi care sunt izvorâte din cetăţenia europeană, ale românilor odată ce au ales să lucreze şi să trăiască în UE şi drepturi ale românilor care nu au cetăţenia română sau cetăţenia europeană", a precizat Cristian David.

Ministrul i-a informat pe participanţii la forum că, la nivel guvernamental, parlamentar sau în afara cadrului statal, există 18 instituţii care "vin în serviciul şi în slujba comunităţilor româneşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici