Mişcare pentru susţinerea drepturilor omului: Adepţi ai "Occupy România", ridicaţi din Piaţa Universităţii

Mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri pentru protecţia şi susţinerea drepturilor omului s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, fiind ridicaţi de jandarmi, întrucât nu aveau autorizaţie.

1219 afișări
Imaginea articolului Mişcare pentru susţinerea drepturilor omului: Adepţi ai "Occupy România", ridicaţi din Piaţa Universităţii

Mişcare pentru susţinerea drepturilor omului: Adepţi ai Occupy România, ridicaţi din Piaţa Universităţii (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

Oamenii, adepţi ai mişcării Occupy România, s-au adunat în Piaţa Universităţii, motivând că zona este un simbol al libertăţii de exprimare.

Ei scandau lozinci împotriva sărăciei din România.

Acţiunea nu era autorizată, nefiind primită aprobare din partea Primăriei Capitalei. Oamenii au spus că lipsa unui răspuns la solicitarea lor de a organiza această acţiune în Piaţa Universităţii este o sfidare la adresa lor.

Participanţii au fost ridicaţi de jandarmi, iar unii dintre ei, care s-au opus, au fost luaţi cu forţa şi duşi la cele două dube de jandarmi prezente la faţa locului. Ulterior, ei au fost duşi la Secţia 1 Poliţie.

Echipajele Jandarmeriei Capitalei care au ajuns la faţa locului le-au adus la cunoştinţă participanţilor prevederile legale însă aceştia au refuzat orice formă de dialog cu forţele de ordine, potrivit Jandarmeriei.

"Ulterior au fost avertizaţi în repetate rânduri şi somaţi că activitatea lor este ilegală, dar fără rezultat", susţine Jandarmeria.

Participanţii au refuzat să se legitimeze, motiv pentru care au fost conduşi la sediul secţiei de poliţie competentă territorial pentru a fi identificaţi şi sancţionaţi conform legii.

După ce au fost sancţionaţi, iniţiatorii acestui protest au revenit în piaţa, unde au continuat activitatea de protest, fiind necesară din nou intervenţia jandarmilor, potrivit sursei citate.

Organizatorii şi participanţii la această adunare publică au fost sancţionaţi conform legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, pentru nerespectarea prevederilor art. 26 lit. a (organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise) şi lit. d (participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii) cu suma de 1.000 de lei, respectiv 500 de lei.

"Intervenţia jandarmilor s-a făcut strict în conformitate cu prevederile legale iar persoanele sancţionate nu au fost agresate fizic sau verbal de forţele de ordine", mai precizează Jandarmeria Bucureşti.

Acţiunea a fost organizată pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, sărbătorită în 10 decembre, astfel de evenimente fiind desfăşurate în oraşe din diverse ţări, în cadrul mişcării Occupy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici