Miting şi lanţ uman la Parlament, votul moţiunii urmărit de sindicalişti din stradă, pe patru ecrane

Confedaraţiile sindicale anunţă 20.000 de oameni la mitingul de la Parlament, dar invită şi bucureştenii să se alăture acţiunii în timpul căreia vor forma un lanţ uman şi vor protesta la toate intrările în instituţie până la votul moţiunii de cenzură, pe care îl vor urmări din stradă pe patru ecrane.

65 afișări
Imaginea articolului Miting şi lanţ uman la Parlament, votul moţiunii urmărit de sindicalişti din stradă, pe patru ecrane

Miting şi lanţ uman la Parlament, votul moţiunii urmărit de sindicalişti din stradă, pe patru ecrane (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Sindicaliştii se vor aduna, marţi dimineaţă, în jurul Palatului Parlamentului pentru a protesta, între orele 9.00 şi 16.00, faţă de reducerea salariilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută, măsuri pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea şi în cazul cărora PSD a depus o moţiune de cenzură ce va fi votată de parlamentari.

Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii care vor protesta la Parlament vor face un lanţ uman, între orele 9.15 şi 10.30, care va începe din Calea 13 Septembrie, va coborî spre Piaţa Unirii şi va urca pe partea dinspre Parcul Izvor până în dreptul Hotelului Ibis.

Începând cu ora 10.30, protestatarii se vor regrupa la trei dintre intrările în Parlament, de la Parcul Izvor, Calea 13 Septembrie şi cea de la intrarea aflată în intersecţia bulevardelor Naţiunilor Unite şi Libertăţii.

Bogdan Hossu a mai spus că pentru oamenii care vor protesta în stradă vor fi amplasate patru plasme mari, pe care ei să poată urmări dezbaterile din Parlament şi votul moţiunii de cenzură.

De asemenea, alţi 120 de sindicalişti vor fi prezenţi în balcoanele din sala în care se va vota moţiunea. Hossu a precizat că sindicaliştii au solicitat iniţial ca 300 de oameni să fie prezenţi în balcoane, însă acest lucru nu ar fi fost acceptat, oficial pentru că trebuie să aibă loc şi reprezentanţii presei, neoficial pentru că şi PDL vrea să aibă câţiva "susţinători" acolo.

Preşedintele CNS "Cartel Alfa" a mai spus că cel puţin 20.000 de oameni de la cele cinci confederaţii sindicale, organizaţi în trei schimburi, vor protesta la Palatul Parlamentului, dar la acţiunea sindicală sunt aşteptaţi şi bucureşteni.

"Sperăm că populaţia Bucureştiului va fi la fel de interesată de votul moţiunii şi va veni în stradă, pentru că dezinteresul înseamnă acceptare tacită", a mai spus Hossu.

Aproximativ 800 de jandarmi şi 200 de poliţişti de la Rutieră au fost mobilizaţi pentru mitingul de la Palatul Parlamentului şi vor fi prezenţi în cele trei puncte de acces în instituţie, unde vor protesta sindicaliştii, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru.

Potrivit lui Militaru, nu vor fi restricţii de circulaţie în zona Parlamentului decât în caz de nevoie, protestatarii urmând să-şi desfăşoare acţiunea pe trotuar.

Mai multe echipaje SMURD vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în timpul protestului de la Palatul Parlamentului.

Senatorii şi deputaţii s-au întrunit, pe 7 iunie, în şedinţa comună în care premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea în numele Guvernului pentru două proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la sută, iar pensiile cu 15 la sută.

În aceeaşi zi, PSD a depus o moţiune de cenzură intitulată "Opriţi genocidul social!" şi semnată de 120 de parlamentari social-democraţi.

În textul moţiunii se apreciază că reducerile de salarii şi pensii nu reprezintă "soluţia corectă", se impută faptul că, de fapt, "cancerul bugetar" este reprezentat de "clientela portocalie", se face referire la "dictatura cu repetiţie" şi se exemplifică criza multiplă - economic, socială, politică şi morală - prin care Guvernul Boc 3 şi-a continuat "opera ediţiilor sale anterioare".

Totodată, se precizează că încrederea naţiunii în Guvern a dispărut şi că măsurile de austeritate decise de Guvern nu sunt unele anticriză, ci unele pe care le-ar face "un chirurg măcelar". În acest sens, preşedintele Băsescu şi premierul Boc sunt acuzaţi că au procedat "cam ca nişte clone ale doctorului Ciomu", tăind masiv ca să oprească hemoragia.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost citită în 9 iunie şi va fi dezbătută, marţi, în Parlament, votul asupra acesteia fiind secret cu bile.

Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari. Dacă toţi cei de la PSD-PC şi PNL vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură, ar avea 212 opţiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea moţiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.

Moţiunea de cenzură ar putea fi votată de trei parlamentari PDL, respectiv Teo Trandafir, Daniel Oajdea şi Georgică Severin, care şi-au exprimat opţiunile în acest sens. BPN al PDL a decis, luni, să propună excluderea lui Oajdea din partid.

Liderul PSD Victor Ponta se va întâlni, marţi dimineaţă, la ora 9.00, cu o parte a parlamentarilor social-democraţi, în dreptul staţiei de metrou Izvor, de unde vor pleca împreună, pe jos, traversând parcul Izvor, către Palatul Parlamentului, pentru a vota în favoarea moţiunii de cenzură.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că în cazul votului parlamentarilor liberali nu este şi nu va exista niciun fel de defecţiune, menţionând că toţi senatorii şi deputaţii vor vota în favoarea moţiunii de cenzură, fără excepţie. Crin Antonescu a reiterat că liberalii au decis, în cazul în care nu trece moţiunea de cenzură, să atace legile Guvernului la Curtea Constituţională.

Consiliul Permanent al UDMR a adoptat, luni, o declaraţie prin care afirmă că Uniunea susţine măsurile Guvernului şi că este nevoie pentru ca acestea să devină eficiente de impunerea şi accelerarea unor măsuri de reformă.

UNPR anunţa, vineri, că parlamentarii Uniunii nu vor vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, contând pe 30 de deputaţi şi senatori.

Potrivit prevederilor Constituţiei, dacă Guvernul nu a fost demis prin adoptarea moţiunii de cenzură, proiectele de lege prezentate, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici