MOTIVAREA deciziei de arestare: Theodor Berna folosea Tehnologica Radion pentru a obţine bani din evaziune şi tranzacţii imobiliare simulate

Theodor Berna a folosit fraudulos Tehnologica Radion pentru a obţine bani din evaziune şi simulări de tranzacţii imobiliare, având un mod ingenios de eludare a statului, prin încheierea succesivă de contracte, pentru a da aparenţă de legalitate unor infracţiuni, potrivit motivării arestării.

1373 afișări
Imaginea articolului MOTIVAREA deciziei de arestare: Theodor Berna folosea Tehnologica Radion pentru a obţine bani din evaziune şi tranzacţii imobiliare simulate

Theodor Berna folosea Tehnologica Radion pentru a obţine bani din evaziune şi tranzacţii imobiliare simulate (Imagine: Shutterstock)

Theodor Berna, care controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con, a fost arestat preventiv în 19 august, de Tribunalul Prahova, într-un dosar în care este cercetat alături de mai mulţi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro.

Instanţa arată, în motivarea deciziei de arestare, obţinută de MEDIAFAX, că Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comercială pentru a-şi însuşi bani obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor şi a atras în lanţul comercial fictiv mai multe firme şi persoane.

"Privarea de libertate a inculpatului este necesară din cauza pericolului pe care îl reprezintă inculpatul prin faptele sale reflectate în modul ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor, a persoanelor fizice şi juridice atrase în lanţul comercial fictiv, maniera ingenioasă de eludare a statului şi a intereselor sale legitime, valoarea mare a cuantumului sumelor de bani evazionate în dauna bugetului statului precum şi al sumelor ce fac obiectul infracţiunii de spălare de bani, caracterul repetitiv al acţiunilor/actelor materiale comise", a scris judecătorul de drepturi şi libertăţi care a dispus arestarea lui Berna.

Judecătorul mai arată că gradul de pericol social al faptelor comise de Theodor Berna rezultă şi din modul în care acesta, pentru a obţine sume mari de bani, s-a folosit de norme de drept civil pentru a da o aparenţă de legalitate unor acte şi fapte cu caracter infracţional. Sumele de bani erau obţinute iniţial prin eludarea legii, respectiv prin încheierea succesivă a unor antecontracte şi contracte de vânzare-cumpărare a unor terenuri la preţuri supraevaluate, precum şi din cesionarea fictivă a unor drepturi de creanţă.

Instanţa menţionează că toate aceste fapte demonstrează că Theodor Berna şi ceilalţi inculpaţi "au acţionat cu intenţia de a frauda patrimoniul propriilor societăţi comerciale, pentru a-şi satisface interesele personale, cunoscând că faptele lor vor contribui la plata unor sume nejustificate şi având reprezentarea întinderii prejudiciului".

Judecătorul face referire în motivare şi la o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), prin care se arată că evaziunea fiscală aduce atingere securităţii naţionale prin influenţarea negativă a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului.

"Pericolul concret pe care îl prezintă lăsarea în libertate a inculpa rezidă din faptul că în contextul actual faptele săvârşite de către acesta, cuantumul prejudiciului, modalităţile de săvârşire a acestora prezintă pericol concret în condiţiile în care România s-a angajat în faţa organismelor internaţionale să desfăşoare o luptă reală împotriva evaziunii fiscale si spălării banilor. În acest sens Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a statuat prin Hotărârea nr. 69/28.06.2010 că evaziunea fiscală este de natură a aduce atingere securităţii naţionale prin influenţarea negativă a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului", arată magistratul în documentul citat.

Theodor Berna şi Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, au fost reţinuţi în 18 august, iar alţi cinci administratori ai unor societăţi comerciale au fost puşi sub control judiciar, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, prin care s-a produs un prejudiciu estimat la o sută de milioane de euro.

Procurorii au cerut în 19 august arestarea preventivă doar a lui Berna, solicitarea fiind admisă de Tribunalul Prahova.

Administratorii de firme vizaţi în acest dosar sunt suspectaţi că au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale, urmate de transferuri de bani, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor firme "fantomă".

Potrivit procurorilor Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, prejudiciul produs prin evaziune fiscală a fost estimat la 104.940.660 de lei (23 de milioane de euro), iar cel produs prin spălare de bani, de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro).

Numele firmei de construcţii Tehnologica Radion apare în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi mai mulţi oameni de afaceri.

Theodor Berna, care controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria construc­ţiilor.

Principala firmă a acestuia, Tehnologica Radion, a câştigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul: potrivit datelor ZF, Tehnologica Radion a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. De asemenea, Tehnologica Radion are un contract de 53 de milioane de euro penrtu reabilitarea şi extinderea la patru benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, între DN 2 (Voluntari) şi A2 (autostrada Bucureşti-Constanţa).

Tehnologica Radion se numără printre cei mai mari 10 constructori din România, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de 81 de milioane de euro şi un profit net de un milion de euro, arată datele de la Ministerul Finaneţelor, prezentate de Ziarul Financiar. Dacă profitul net s-a menţinut la acelaşi nivel cu anul 2012, în schimb rulajul a scăzut cu 36%. Firma lui Berna a avut anul trecut un număr mediu de 2.000 de angajaţi.

Pe de altă parte, cealaltă firmă a lui Berna, Teloxim, a consemnat în 2013 afaceri de 7,8 milioane de euro şi un profit net de 0,7 milioane de euro cu 46 de angajaţi.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 2011, în contextul unor contestaţii depuse pentru construcţia de autostrăzi din fonduri europene, că cel puţin pe unul dintre contestatari îl ştie "de meserie descurcăreţ" şi că autorităţile ar trebui "să îi dea peste mânuţe". Gândul.info scria la acel moment că preşedintele ar fi făcut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestaţii atât pentru Timişoara-Lugoj, lot 2, cât şi pentru Sibiu-Orăştie, lot 1.

Berna este al doilea "rege al asfaltului" reţinut în ultimii ani, după ce Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici