Năstase: Numai dacă s-ar da o pedeapsă cu spânzurarea poate că m-ar şoca

Adrian Năstase a declarat, joi, la finalul judecării dosarului Zambaccian, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.

1023 afișări
Imaginea articolului Năstase: Numai dacă s-ar da o pedeapsă cu spânzurarea poate că m-ar şoca

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

"Deja lucrurile acestea, presiunile acestea au trecut de la un etaj la altul, au trecut de la o etapă la alta şi probabil că acum, numai dacă s-ar da o sentinţă de, ştiu eu, pedeapsă cu spânzurarea, poate că m-ar şoca", a spus Adrian Năstase, la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde joi s-au finalizat discuţiile în dosarul Zambaccian, cei cinci magistraţi din complet urmând să dea o sentinţă definitivă.

Întrebat dacă soţia sa, Dana Nastase, este afectată şi dacă se teme pentru ea, Adrian Năstase a spus că atunci când este nevoie, aceasta poate să fie foarte puternică, precizând că este vorba de o sensibilitate provocată de "toată nebunia asta de foarte mulţi ani".

"Este foarte afectată ... Aici mi se pare, lucrul ăsta mi se pare cel mai nedrept. Era un personaj politic care spunea de curând că nu înţelege de ce unii se leagă de fiice lui şi era foarte supărat. Spunea că cei care sunt bărbaţi să se bată cu el, dar se pare că asta nu funcţionează decât în legătură cu o singură persoană", a adăugat Năstase.

Întrebat dacă l-ar ajuta rejudecarea întregului dosar, aşa cum a solicitat instanţei unul dintre avocaţii săi, Adrian Năstase a spus că sunt o mulţime de lucruri care au rămas în suspensie şi, teoretic, aceasta ar fi fost soluţia normală.

Întrebat dacă are planuri politice în situaţia în care va fi achitat, Năstase a spus că nu vrea decât să aibă linişte pentru a citi, a se relaxa şi a nu mai avea tensiunea termenelor la instanţă.

"Nu am planuri politice, încerc şi sper că voi avea liniştea necesaă pentru a citi, pentru a mă relaxa, pentru a trece de la tensiunea asta a termenelor din săptămână în săptămână sau din lună în lună şi poate să intru la un moment dat într-o activitate mai relaxată, la universitatea la care predau, la Fundaţia Titulescu, sunt o mulţime de activităţi", a mai spus Adrian Năstase.

Întrebat dacă are resurse să se întoarcă în viaţa politică, Adrian Năstase a spus că are resurse, dar deocamdată nu are dreptul să facă acest lucru, întrucât are încă interdicţie.

Năstase a mai fost întrebat dacă este pregătit pentru alegeri, răspunzând: "Povestea asta cu pregătirea ... Ce vreţi să fac, genuflexiuni înainte de, sau ce anume, ce înţelegeţi prin pregătire?".

Întrebat cine crede că este responsabil pentru situaţia în care se află, Adrian Năstase a spus că probabil unora le este teamă că ar putea candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, însă vrea să le transmită că nu este cazul.

"Eu m-am referit la faptul că după alegeri s-a instaurat un nou regim poltic. Acel regim politic a hotărât să ducă un război cu trecutul şi cu adversarii politici. Eu am fost considerat, probabil, cel mai important adversa la acel moment (...) Cum spunea domnul Lăzăroiu, unora le este teamă că aş putea candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, ceea ce vă spun de acum că nu este cazul", a precizat Năstase.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat dezbaterile în dosarul Zambaccian, urmând să dea o deciziei definitivă.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent la ultimul termen de judecată a cerut instanţei pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase, dar şi majorarea pedepsei dispuse de instanţa de fond în cazul Irinei Jianu.

Apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat în faţa instanţei că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor.

Avocaţii fostului premier au arătat, pe rând, în faţa celor cinci judecători de la instanţa supremă că situaţia imobilelor din Zambaccian, Cornu şi Christian Tell este lămurită de către apărare prin probele depuse de-a lungul procesului şi că în niciunul din cele trei cazuri nu s-a primit şi nu s-a oferit mită, fiind plătiţi bani, de către familia Năstase, pentru fiecare lucrare în parte.

În altă ordine de idei, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase a arătat că şi martorul Octavian Creţu, cel care l-a înregistrat ambiental pe Adrian Năstase la cererea procurorilor DNA, nu a oferit declaraţii lămuritoare pe parcursul anchetei, însă procurorii l-ar fi folosit pe acesta pe post de agent provocator.

În final, apărătorii au cerut achitarea soţilor Năstase, iar dacă nu vor putea dicta achitarea, să menţină decizia primei instanţe şi astfel să respingă recursul făcut de DNA.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.

În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici