Nava scufundată în accidentul de pe Lacul Snagov, scoasă pentru expertiză

Ambarcaţiunea scufundată în accidentul de pe Lacul Snagov, din 14 iunie, a fost scoasă, vineri, pentru expertiză şi dusă la Poliţia Transporturi Bucureşti.

1064 afișări
Imaginea articolului Nava scufundată în accidentul de pe Lacul Snagov, scoasă pentru expertiză

Nava scufundată în accidentul de pe Lacul Snagov, scoasă pentru expertiză (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ambarcaţiunea aparţinând localului Dolce Vita de pe malul Lacului Snagov a fost scoasă de scafandri, pe cheltuiala localului, şi dusă la Poliţia Transporturi.

Ca şi în cazul celeilalte nave, expertiza va fi făcută la solicitarea procurorilor Parchetului Buftea, de către o firmă specializată, care va fi desemnată prin licitaţie publică sau selecţie de oferte, în funcţie de preţul cel mai bun.

Tânărul care conducea cealaltă barcă, Alexandru Popescu, şi-a dus, miercuri, ambarcaţiunea la sediul Poliţiei Transporturi Bucureşti, cu maşina şi peridocul personal, pentru a fi expertizată.

Ospătarul Ionuţ Conea, care a condus barca scufundată, le-a spus poliţiştilor că aceasta nu era luminată, că înaintea impactului a auzit muzică tare pe mijlocul lacului şi că tânărul care a condus cealaltă barcă mirosea a alcool.

Potrivit unor surse din Poliţie, Ionuţ Conea a povestit în faţa anchetatorilor că venise la restaurantul Dolce Vita cu numai câteva zile înainte de producerea accidentului şi se afla în probe pentru postul de ospătar.

Conea susţine că în seara incidentului un bărbat a adus la restaurant, de pe un alt ponton, patru persoane care voiau să mănânce la local, iar el s-a înţeles cu acesta ca ulterior să îi ducă înapoi cu barca restaurantului.

După ce clienţii au terminat de mâncat, Ionuţ Conea, fără a-l anunţa pe patron, i-a îmbarcat pe cei patru, dar şi pe Vasile Lunel, un bărbat care o mai ajuta la diverse activităţi pe mama proprietarului localului şi care vroia să ajungă acasă.

Conea le-a mai declarat poliţiştilor că a ales să ia barca mai mică, cu motor de cinci cai putere, deoarece pentru conducerea acesteia nu este necesar permis de conducere. Acesta a menţionat că ambarcaţiunea nu avea lumini, dar că Vasile Lunel purta pe cap o bentiţă cu o lanternă.

Ospătarul mai spune că la un moment dat în mijlocul lacului a auzit muzică tare, iar la scurt timp a avut loc impactul cu cealaltă barcă.

Bărbatul îşi aminteşte că, ulterior, atât el cât şi alte victime au fost scoşi din apă de către alte persoane, moment în care l-a văzut pe Alexandru Popescu, tânărul care conducea cealaltă ambarcaţiune, în timp ce vomita. În plus, Conea spune că acesta mirosea a alcool.

La rândul său, patronul restaurantului Dolce Vita, Gabriel Oprea, le-a spus anchetatorilor că la ora accidentului se afla la terasă, iar la un moment dat a auzit o bubuitură. El susţine că după ce şi-a dat seama ce s-a întâmplat a mers pe lac pentru a salva persoanele aflate în apă. Acesta s-a angajat în faţa poliţiştilor că va scoate barca din apă numai în prezenţa autorităţilor, pentru continuarea cercetărilor.

Alexandru Popescu le-a spus anchetatorilor că sâmbătă s-a plimbat cu şalupa pe lac, iar în jurul orei 17.00 a mers pe malul lacului Snagov, unde a mâncat şi a băut "două, trei pahare de vin cu gheaţă şi apă". La ora 23.30, tânărul a ieşit din nou să se plimbe cu ambarcaţiunea, având, din spusele lui, viteza de 20-25 de mile. El a adăugat că şalupa sa era semnalizată, iar luminile erau în funcţiune. Popescu a mai spus că la un moment dat a simţit "o zguduitură", după care a întors şalupa şi a văzut mai multe persoane în apă. Ulterior, el a ajutat o femeie şi un bărbat să urce în ambarcaţiunea sa, iar altcineva a tras pe barca cealaltă o altă persoană.

Conform spuselor sale, el a ajuns la mal şi a "luat de pe nişte mese pahare cu diverse lichide", pe care le-a băut, fără a şti, însă, ce conţineau, după care i s-a făcut rău şi a vărsat. Tânărul le-a mai spus oamenilor legii că nu înţelege de ce cealaltă ambarcaţiune nu avea luminile în funcţiune.

Potrivit unor surse din Poliţie, Alexandru Popescu avea o îmbibaţie de 0,85 g/l de alcool pur în sânge. Imediat după producerea accidentului, el a refuzat să fie testat cu alcooltestul.

Conform legii 191/2003, actualizată în anul 2012, "conducerea unei nave sau exercitarea atribuţiilor de serviciu de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge sau se află sub influenţa unor substanţe psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă".

Drept urmare, pe numele lui Popescu a fost deschis un dosar penal pentru consum de alcool, ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, încadrarea faptei urmând, însă, să fie stabilită exact după ce medicii legişti se vor pronunţa cu privire la numărul de zile de îngrijiri medicale de care vor avea nevoie victimele accidentului.

Accidentul s-a produs sâmbătă noapte pe Lacul Snagov şi au fost implicate o ambarcaţiune Spat, a restaurantului şi hotelului Dolce Vita aflat pe malul lacului, în aceasta aflându-se şase persoane, şi una Commander, în care se aflau cinci persoane, codusă de Alexandru Popescu.

În urma impactului, ambarcaţiunea localului, condusă de Ionuţ Conea, s-a scufundat. Conea a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind zero, în timp ce Popescu a refuzat testarea, fiind dus la Spitalul Elias pentru analize.

În urma accidentului, un bărbat şi-a pierdut viaţa, trupul său neînsufleţit fiind găsit duminică, în jurul orei 11.30, pe fundul lacului, de scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov.

De asemenea, o femeie de 30 de ani a fost internată în comă la Spitalul Floreasca, alături de un bărbat cu traumatism cranio-cerebral minor.

În acelaşi timp, la Spitalul Elias au fost internaţi o femeie şi un bărbat cu traumatisme cranio-cerebrale minore şi fracturi deschise la picioare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici