Nicolae şi Elena Ceauşescu, deshumaţi pentru prelevarea de probe ADN - VIDEO

Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt deshumate, miercuri dimineaţă, pentru a fi luate câteva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai află în viaţă, Valentin Ceauşescu, dorind să se stabilească dacă acestea sunt ale părinţilor săi.

1474 afișări
Imaginea articolului Nicolae şi Elena Ceauşescu, deshumaţi pentru prelevarea de probe ADN - VIDEO

Nicolae şi Elena Ceauşescu, deshumaţi pentru prelevarea de probe ADN (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Săpăturile la locurile în care ar fi înmormântaţi soţii Ceauşescu au început marţi, în jurul orei 7.00, potrivit unui reprezentant al Cimitirului Ghencea Civil, presa neavând voie să asiste. Potrivit unui reprezentant al cimitirului, membrii familiei soţilor Ceauşescu au cerut ca exhumarea să nu fie publică.

La exhumare participă Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu, acesta fiind deja în cimitir.

Probele biologice ce vor fi prelevate la exhumare vor fi trimise la un laborator pentru testarea ADN, care va stabili dacă rămăşiţele sunt sau nu ale soţilor Ceauşescu. După deshumare şi prelevarea probelor, rămăşiţele pământeşti vor fi reînmormântate.

Deshumarea are loc la cererea lui Valentin Ceauşescu şi a lui Mircea Oprean.

Medicii legişti au prelevat probe de la Nicolae Ceaşescu

Medicii legişti au prelevat probe de la Nicolae Ceaşescu, rămăşiţele pământeşti ale acestuia fiind reînhumate, aceştia urmând să ia probe pentru ADN şi de la Elena Ceauşescu.

Un bărbat care susţine că a participat la o parte a procedurii de exhumare a lui Nicolae Ceauşescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că sicriul fostului dictator a fost scos din mormânt şi pus pe un postament, pentru ca medicii legişti să poată preleva probe. El a precizat că medicii au luat probe biologice, dar şi din hainele cu care a fost înmormântat Nicolae Ceauşescu.

Acesta a arătat că, în opinia lui, sigur în acel loc este înmormântat Nicolae Ceauşescu, precizând că după deshumare i-a văzut căciula cu care a fost înmormântat în decembrie 1989. El a mai spus că sicriul era "identic" cu cel adus de Gelu Voican Voiculescu în 1989, după execuţia cuplului Ceauşescu.

Video stirileprotv.ro

Valentin Ceauşescu, singurul fiu al cuplului Ceauşescu, a devenit recent, alături de Mircea Oprean, proprietarul mormintelor din Cimitirul Ghencea, după mai mulţi ani de procese.

În iunie 2008, Curtea de Apel Bucureşti a decis, prin decizie definitivă şi irevocabilă, să oblige Ministerul Apărării să le prezinte lui Valentin Ceauşescu şi lui Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu, dovezi certe care să ateste dacă soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost îngropaţi în cele două locuri din cimitirul Ghencea.

Ministerul Apărării arăta, în noiembrie 2008, la solicitarea MEDIAFAX, că a solicitat înscrisuri sub semnătură privată unor participanţi la înhumarea soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, acestea fiind înmânate părţii reclamante. Potrivit dispoziţiilor hotărârii judecătoreşti, Ministerul Apărării a fost obligat să facă dovada ,"prin orice mijloace legale", că soţii Ceauşescu sunt îngropaţi în Cimitirul Ghencea Civil.

Mircea Oprean spunea atunci că "familia trebuie să cunoască unde sunt aceştia înhumaţi, pentru a îndeplini datinile creştineşti". El a mai susţinut că de înhumarea soţilor Ceauşescu s-au ocupat cadre militare, iar regulamentul militar prevede ca fiecare acţiune să fie făcută în urma unui ordin scris şi că este imposibil ca la Ministerul Apărării să nu existe dovezi despre locul unde sunt îngropaţi aceştia.

Pe toată perioada derulării procesului, reprezentanţii Ministerului Apărării şi cei ai Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) au susţinut, în faţa instanţei, că nu deţin niciun document care să ateste că soţii Ceauşescu sunt îngropaţi la cimitirul Ghencea.

În 11 aprilie 2007, Judecătoria sectorului 5 a respins ca neîntemeiată cererea de deshumare a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi de stabilire a identităţii celor înhumaţi în cimitirul Ghencea Civil din Capitală, formulată în anul 2005 de Zoia Ceauşescu, care ulterior a decedat.

Aceeaşi sentinţă a fost pronunţată şi la Tribunalul Bucureşti, în februarie 2008.

Mircea Oprean a cerut ca Ministerului Apărării să facă dovada, printr-o expertiză medico-legală, că cele două cadavre înhumate la Ghencea şi indicate printr-o schiţă marcată de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane sunt ale cuplului Ceauşescu.

În faţa instanţei inferioare, reprezentantul Ministerului Apărării a spus că nu înţelege de ce această instituţie trebuie să facă dovada identităţii celor doi, deoarece rolul ministerului în evenimentele din decembrie 1989 a fost de executant şi că simpla prezenţă a unor personaje aparţinând MAp în locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea instituţiei.

Administraţia Cimitirelor a comunicat instanţei Judecătoriei sectorului 5 documentele solicitate în acest proces, respectiv schiţa amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea în care se presupune că au fost înhumaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, cu specificaţia că nu are documente care să ateste că cei doi au fost înmormântaţi în acel loc.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, remis presei după termenul de la sfârşitul lunii ianuarie 2007, "la data de 25 decembrie 1989 nu a fost înscris în registrul de înhumări nimic care să ateste înhumarea soţilor Ceauşescu. Nu a fost depus niciun document la Administraţia Cimitirelor ".

De asemenea, potrivit comunicatului municipal, ACCU "nu poate elibera niciun act care să ateste înhumarea" soţilor Ceauşescu în cimitirul Ghencea, tocmai din lipsa înscrisurilor oficiale. Mai mult, ACCU nu poate elibera nici autorizaţie pentru dezgroparea soţilor Ceauşescu până la pronunţarea instanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici