O elevă a fost ameninţată pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Poliţia a deschis dosar penal

Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei din oraşul Covasna care a fost ameninţată pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, de 15 Martie, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

5382 afișări
Imaginea articolului O elevă a fost ameninţată pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Poliţia a deschis dosar penal

O elevă a fost ameninţată pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (Imagine: hirmondo.ro)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lolu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că poliţiştii vor lua măsuri de prevenire a violenţei în zona Liceului "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, având în atenţie şi cazul elevei ameninţate după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc, de 15 Martie.

Diana Lolu a explicat că s-a deschis un dosar penal cu autor necunoscut şi poliţiştii caută persoana care a postat pe o reţea de socializare o ameninţare la adresa elevei respective.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a cerut un raport conducerii Liceului mixt "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, după ce mai mulţi elevi au mers la şcoală cu accesorii tricolore, de 15 Martie, o elevă purtând şi miercuri bentiţă tricoloră la cursuri.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că o elevă de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri.

Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".

"Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi - n.r.) la prânz un raport", spunea Keresztely.

În cursul zilei de miercuri, la liceu are loc o şedinţă a Consiliului profesoral în cadrul căreia se va discuta această problemă.

Consiliul Naţional al Elevilor: Discriminare şi abuz în cazul elevei cu bentiţă tricoloră

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că împotriva elevei din Covasna care a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu bentiţă tricoloră s-au produs acţiuni de discriminare, precizând că va sesiza Ministerul Educaţiei şi CNCD pentru a lua măsurile necesare la "asemenea abuzuri".

"Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de  elevii şi de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale  faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului", se arată într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, Consiliul Naţional al Elevilor consideră că "este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a «îndrăznit» să poarte o banderolă cu tricolorul României!".

De asemenea, arată Consiliul, este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. "Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept", se mai spune în comunicat.

Consiliul Naţional al Elevilor subliniază, în acelaşi context, că recunoaşte minorităţile naţionale existente pe teritoriul României şi susţine dreptul acestora de a-şi păstra, dezvolta şi exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă în condiţiile legii statului roman, fără a afecta sau leza identitatea naţională a românilor, idealurile, limba şi cultura strămoşească.

"Nu vom permite ca acest caz să fie trecut cu vederea. De vreme ce conducerea şcolii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna nu au luat atitudine în acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor va începe o serie de demersuri pentru a a atrage atenţia instituţiilor responsabile asupra comportamentului nejusticat şi ilegal al cadrelor didactice şi al colegilor reprezentanţi ai unei minorităţi naţionale. Vom face o sesizare, atât la Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi la Consiliul pentru Combatere a Discriminării pentru a fi luate măsurile necesare unor asemenea abuzuri", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia Miron.

Consiliul Naţional al Elevilor, înfiinţat în baza unui ordin din 2007 al ministrului Educaţiei, se recomandă drept structura care reprezintă, în prezent, peste 3.200.000 de elevi din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici