O femeie din Bistriţa-Năsăud internată cu bronhopneumonie a murit din cauza gripei

O femeie de 55 ani din Bistriţa-Năsăud, vaccinată antigripal în 3 decembrie 2012, a decedat în 9 ianuarie după ce a fost internată cu bronhopneumonie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

543 afișări
Imaginea articolului O femeie din Bistriţa-Năsăud internată cu bronhopneumonie a murit din cauza gripei

O femeie din Bistriţa-Năsăud internată cu bronhopneumonie a murit din cauza gripei (Imagine: Shutterstock)

"Unicul deces raportat de Sistemul de supraveghere de tip santinelă a infecţiilor respiratorii acute severe a fost înregistrat la un adult tânar, obez, la care a fost detectat coronavirus 229 E. Diagnosticul la internare a fost de bronhopneumonie. Diagnosticul de deces a fost de şoc septic", a precizat sursa citată.

Femeia s-a prezentat în 1 ianuarie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu febră 38,7, frisoane, tuse neproductivă, durere toracică. Medicii de la UPU au consemnat că debutul bolii ar fi avut loc cu trei zile înainte, respectiv în 29 decembrie 2012.

În fişa pacientei nu a fost consemnată nicio vizită la medicul de familie, însă se pare că aceasta şi-a administrat, din proprie iniţiativă, antibiotic (ampicilină), timp de trei zile, potrivit sursei citate.

Din UPU, femeia a fost dirijată către Secţia de Boli infecţioase, unde a fost internată. Pe biletul de trimitere de la UPU către Secţia de Boli infecţioase au fost consemnate stare febrilă, traheo-bronşită acută şi puseu hipertensiv. În Secţia de boli infectioase, femeia a primit cefalosporină, timp de două zile, iar în 5 ianuarie a fost transferată la Terapie Intensivă şi pusă pe ventilaţie mecanică. Două zile mai târziu, a fost consemnat diagnsoticul de pneumonie acută bilaterală, iar în 9 ianuarie femeia a murit prin şoc septic.

Femeia fusese vaccinată antigripal în 3 decembrie, a mai precizat sursa citată.

Virusul gripal detectat la femeia decedată este de tip A, subtip H1.

Medicul Doina Petri, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, a declarat corespondentului MEDIAFAX că femeia a murit în 9 ianuarie, dar cauza decesului a fost aflată abia miercuri, după ce au sosit rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino.

"Femeia de 55 de ani din Bistriţa, care era hipertensivă, suferea de astm bronşic şi de obezitate, s-a internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa în data de 3 ianuarie după ce, timp de şapte zile, s-a tratat singură, acasă cu ampicilină. Starea ei s-a agravat şi în data de 9 ianuarie a decedat. Au fost trimise probe la Institutul Cantacuzino care azi (miercuri - n.r.) ne-a confirmat că a murit din cauza faptului că a contactat virusul AH1. Decesul a survenit pe fondul complicaţiilor pe care le-a făcut şi din cauza celorlalte afecţiuni", a declarat dr. Doina Petri.

Potrivit sursei citate, acesta este singurul caz de gripă diagnosticat în Bistriţa-Năsăud.

Întrebată dacă Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va intra în carantină în urma celor întâmplate, dr. Petri a spus: "Nu este cazul. Acolo se ţin lucrurile sub observaţie în mod obişnuit. În fond e sezonul virozelor şi al pneumoniilor".

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 7-13 ianuarie, au fost înregistrate 57 de cazuri compatibile cu gripa, dintre care două au necesitat internare.

În acelaşi interval, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a fost de 65.993, de 1,6 ori mai multe decât în săptămâna precedentă, dintre care 4.994 au necesitat internare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici