O iniţiativă legislativă care promovează alăptarea la sân, depusă la Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că a fost depusă la Parlament o iniţiativă legislativă care promovează alăptarea la sân şi reglementează marketingul substituenţilor laptelui matern, susţinută de reprezentanţi ai tuturor partidelor.

410 afișări
Imaginea articolului O iniţiativă legislativă care promovează alăptarea la sân, depusă la Parlament

O iniţiativă legislativă care promovează alăptarea la sân, depusă la Parlament (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Proiectul de lege, care, potrivit lui Anastase, este susţinut şi de Rodica Nassar (PSD) şi Cristina Pocora (PNL), dar şi de "un număr semnificativ de domni", promovează alăptarea exclusivă a sugarilor până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării copiilor de vârstă mică până la vârsta de minimum 2 ani, în conformitate cu concluziile şi recomandările Organizaţiei Mondialea Sănătăţii, autorităţile române fiind obligate să adopte măsuri pentru a încuraja şi promova alăptarea.

Anastase a spus că proiectul de lege propune "excluderea totală din orice instituţie, maternitate, spital, a oricăror informaţii cu privire la promovarea substituenţilor de lapte matern".

"Există reglementări astfel încât să se introducă o viziune mult mai strictă în ceea ce priveşte cumpărarea acestor produse (lapte praf - n.r.)", a explicat Roberta Anastase.

Potrivit proiectului de lege, nu va fi permisă remunerarea suplimentară a personalului din sistemul de sănătate de către producătorii sau distribuitorii de produse de substituenţi de lapte matern, în caz contrar fiind prevăzute amenzi de la 25 de lei la 100.000 de lei.

Aceeaşi amendă este prevăzută în cazul în care producătorii sau distribuitorii vor promite, oferi sau acorda direct sau indirect bani ori foloase personalului din sistemul de sănătate pentru a promova sau a face reclamă produselor vizate.

Anastase a vorbit despre acest proiect de lege la o dezbatere organizată de UNICEF şi Camera Deputaţilor intitulată "Alăptarea - de la comunicare la acţiune". "Iniţiativa legislativă a pornit de la UNICEF şi a fost susţinută de parlamentari din toate partidele politice", a precizat Roberta Anastase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici