Obligativitatea introducerii uniformei şcolare, respinsă la Comisia de învăţământ a Senatului

Senatorii din Comisia de învăţământ au dat, marţi, raport negativ propunerii legislative privind introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general obligatoriu, liceal şi profesional de stat şi particular.

805 afișări
Imaginea articolului Obligativitatea introducerii uniformei şcolare, respinsă la Comisia de învăţământ a Senatului

Obligativitatea introducerii uniformei şcolare, respinsă la Comisia de învăţământ a Senatului (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege ordinară.

"Nu dorim rigiditate sau reguli care să însemne presiuni pe personalitatea copiilor. Nu dorim decât să aducem un plus de valoare educaţiei, spiritului civic şi pregătirii de viitori membri ai societăţii", a spus deputatul Marius Gondor, unul dintre cei 70 de parlamentari de la PDL, UDMR şi UNPR iniţiatori ai proiectului legislativ.

El a susţinut că uniforma asigură un plus de educare, de obişnuire a copiilor cu respectarea unor reguli, sentimentul apartenenţei la un grup şi mândria de a fi elevii unei anumite şcoli, precum şi securitate mai mare a elevilor pentru că "orice străin ar intra în şcoală ar fi recunoscut mai uşor".

La rândul său, Mihail Hărdău, preşedintele Comisie de învăţâmânt a Senatului, a subliniat că susţine obligativitatea uniformei în şcoli pentru că "o anumită disciplină se realizează nu prin autoimpunere, ci prin impunere", iar apoi a susţinut ideea unei perioade de tranziţie de trei ani pentru a se depăşi în spaţiul şcolar "emoţia" de după introducerea obligativităţii.

Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Educaţiei, Kiraly Andras, a exprimat un punct de vedere negativ, arătând că Legea educaţiei prevede deja posibilitatea introducerii uniformei prin decizia consiliilor administrative ale unităţilor şcolare, acest nivel al luării hotărârii cu privire la ţinuta elevilor fiind suficient şi cel mai adecvat. "Nu prin lege trebuie reglementată problema obligativităţii ţinutei şcolare. Dacă este obligatorie, atunci ar trebui să fie şi gratuită şi să se pună la dispoziţie acele fonduri prin care să se cumpere această uniformă", a spus el.

Senatorul PDL Mihaela Popa a respins principiul proiectului legislativ, arătând că în mediul rural, unde sunt şcoli mici şi familii cu cinci-şase copii, este o reală problemă obligativitatea uniformei. "Eu sunt pentru o uniformă sau unele elemente distinctive ale şcolii, dar vreau să las această decizie la nivelul şcolii, părinţilor. Vă spun că 90% dintre licee au deja uniformă, iar acolo unde nu există, chiar nu se poate", a spus Mihaela Popa.

Senatorii Comisiei de învăţământ au respins şi o propunere legislativă a deputatului Victor Socaciu care prevedea acces gratuit la muzee al preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul primar. Reprezentanţii Ministerului Culturii au arătat că preşcolarii şi elevii de până la 18 ani beneficiază deja de o serie de reduceri şi gratuităţi reglementate prin lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici