Omul de afaceri Călin Stoia, arestat pentru fapte de corupţie, a fost dus din nou la tratament

Omul de afaceri Călin Stoia, arestat pentru fapte de corupţie alături de primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost dus din nou la tratament, luni, astfel că avocaţii amână depunerea unei plângeri la CEDO pe motiv că acesta nu beneficia de tratament.

243 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Călin Stoia, arestat pentru fapte de corupţie, a fost dus din nou la tratament

Omul de afaceri Călin Stoia, arestat pentru fapte de corupţie, a fost dus din nou la tratament (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Unul dintre avocaţii lui Călin Stoia, Sergiu Bogdan, a declarat că Stoia a fost dus, luni, din nou la tratament, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

"Am aflat că Stoia a fost dus astăzi (luni - n.r.) la tratament, astfel că vom amâna, cel puţin deocamdată, depunerea unei plângeri la CEDO. Interesul nostru este ca domnul Călin Stoia să beneficieze de tratament, astfel că, atât timp cât drepturile îi sunt respectate, nu vom sesiza CEDO", a spus Sergiu Bogdan.

Omul de afaceri Călin Stoia a fost filmat de reporterii unui ziar în spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unde se presupunea că face tratament, în condiţiile în care IPJ Cluj susţinea că Stoia solicitase un consult medical.

Lunea trecută, într-un comunicat al IPJ Cluj se arăta că, în urmă cu zece zile, arestatul preventiv Călin Stoia solicitase un consult medical, medicul unităţii recomandând efectuarea de investigaţii medicale de specialitate. Conform poliţiştilor, în aceste condiţii, Stoia era escortat, zilnic, la Spitalul Clinic de Recuperare din municipiul Cluj-Napoca şi supravegheat în permanenţă de către un poliţist din cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă în ţinută civilă, pe toată durata desfăşurării tratamentului.

La rândul său, şeful IPJ Cluj, Ioan Păcurar, declara, lunea trecută, că nu ştia nimic despre tratamentul de care beneficia Stoia.

În schimb, Direcţia Naţională Anticorupţie susţinea, marţea trecută, că IPJ Cluj nu a informat DNA că afaceristul Călin Stoia, arestat pentru corupţie, ar avea nevoie de tratament medical, administraţia locului de deţinere fiind obligată să comunice de îndată procurorului dacă acuzatul suferă de o boală netratabilă în reţeaua ANP.

Ulterior, reprezentanţii Poliţiei Cluj susţineau că membrii conducerii Serviciului Teritorial Cluj al DNA au fost informaţi telefonic de către şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj despre faptul că omul de afaceri Călin Stoia avea nevoie de investigaţii medicale complexe.

Ofiţeri ai Corpului de Control din cadrul IGPR au început, miercuri, verificări la Inspectoratul de Poliţie Cluj, în cazul tratamentului medical de care beneficiază omul de afaceri Călin Stoia. În urma verificărilor, IGPR a dispus ca trei ofiţeri cu funcţii de conducere în Poliţia Judeţeană Cluj şi doi agenţi de Poliţie să fie cercetaţi prealabil pentru nereguli privind procedura de transfer pentru tratament a omului de afaceri Călin Stoia.

Călin Stoia nu a mai fost dus, de miercuri, la tratament la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, iar unul dintre avocaţii săi ceruse explicaţii Poliţiei Judeţene Cluj cu privire la motivul întreruperii tratamentului.

"Refuzul autorităţilor de a permite unei persoane bolnave să îşi exercite dreptul la tratament medical contravine articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Arătăm că, în lipsa tratamentului medical recomandat de medicul de specialitate, starea de sănătate a domnului Călin Stoia se va agrava, existând pericolul necesităţii unei intervenţii medicale", se arăta într-un comunicat al avocatului.

Apărătorul lui Călin Stoia susţinea, joi, că tratamentul medical la care este supus acesta este consecinţa unei afecţiuni cronice, aşa cum reiese din fişa sa medicală. "Stoia suferă de spondiloză cervico-lombară, acesta având nevoie de tratament conservator balneo-fizio-kinetoterapeutic şi de o reevaluare lunară neurochirurgicală. După cinci zile de la luarea măsurii arestului preventiv, Călin Stoia a acuzat dureri foarte mari la nivelul coloanei vertebrale, motiv pentru care a solicitat o evaluare medicală", arăta avocatul omului de afaceri.

Conform sursei citate, Stoia s-a aflat într-o procedură de tratament ambulator, nu într-o procedură de internare pentru tratament medical sub pază permanentă. "Faptul că Stoia suferă de o astfel de afecţiune rezultă din scrisoarea medicală din data de 16 noiembrie 2011, consecinţă a biletului de trimitere din 15 noiembrie 2011, emis de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Acest diagnostic a fost confirmat şi în 14 decembrie 2011, de către doctorul Ramona Oniga, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase - Cabinet Balneologie, menţinându-se recomandarea de continuare a tratamentului de recuperare medicală început în spitalul de recuperare", susţinea avocatul.

Potrivit sursei citate, Stoia nu suferă de nicio "boală închipuită" şi nu a beneficiat de tratament privilegiat.

Avocatul afirma că starea de sănătate a lui Stoia, dovedită cu acte medicale, a fost comunicată instanţelor de judecată, în scris şi verbal, încă de la momentul judecării recursului împotriva încheierii prin care s-a admis propunerea de arestare, respectiv 21 noiembrie 2011, susţinerea fiind reiterată în cererea de liberare pe cauţiune din 29 noiembrie 2011, şi în recursurile de la ICCJ din 9 decembrie 2011. "Prin urmare, organul de urmărire penală cunoştea această situaţie încă de la acel moment, indiferent de modul de comunicare dintre DNA - Serviciul Teritorial Cluj şi IPJ Cluj", arăta sursa citată.

Vineri, avocaţii omului de afaceri Călin Stoia arătau, într-un comunicat de presă, că vor depune luni o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind încălcarea, de către statul român, a articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura.

"Precizăm că responsabilitatea pentru respectarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului revine statului român prin toate instituţiile sale, IPJ, DNA, ANP şi orice altă instituţie a statului, căreia îi revine obligaţia respectării acestui drept. Prin urmare, luăm act cu îngrijorare de faptul că tratamentul medical nu este reluat nici la acest moment", se arăta în comunicat.

Recent, magistraţii instanţei supreme au respins recursurile făcute de primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi de omul de afaceri Călin Stoia împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj, care a prelugit mandatele de arestare preventivă emise pe numele celor doi în dosarul de corupţie în care sunt cercetaţi, primul pentru luare de mită, iar celălalt pentru dare de mită.

În acest dosar sunt cercetaţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România) şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Firma Brantner - Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici