ONG-uri, către comisarul european pentru Mediu: Nu există infrastructură pentru biciclişti în Capitală

Opt ONG-uri i-au transmis comisarului european pentru Mediu, Janez Potočnik, într-o scrisoare deschisă, că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) "a distorsionat informaţii" pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilităţii, susţinând că a dezvoltat reţeaua pentru bicilişti.

146 afișări
Imaginea articolului ONG-uri, către comisarul european pentru Mediu: Nu există infrastructură pentru biciclişti în Capitală

ONG-uri, către comisarul pentru Mediu: Nu există infrastructură pentru biciclişti în Capitală

"Deşi pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilităţii instituţia (PMB, n.r.) susţine că a dezvoltat reţeaua pentru bicilişti, Primăria generală a proiectat şi implementat benzi pentru biciclete pe trotuar, fără a lăsa spaţiu pentru pietoni şi făcând imposibil mersul pe bicicletă. Pistele de biciclete au fost desfiinţate, în urma sesizării Poliţiei Rutiere, care a şi constatat ilegalitatea pistelor (fiind neconforme cu prevederile Codului Rutier). Astfel că, în momentul de faţă, nu există infrastructură pentru mersul pe bicicletă (deşi investiţia pentru proiectarea şi executarea pistelor a fost de minimum 10 milioane de euro)", se arată în scrisoare trimisă comisarului european.

ONG-urile semnatare mai precizează că în momentul de faţă, în Capitală, există doar trei benzi dedicate transportului în comun, toate cumulând aproximativ doi kilometri, ceea ce face ca transportul în comun să fie "ineficient şi neatractiv, contrar celor spuse de Primărie pe acelaşi site".

Totodată, organizaţiile neguvernamentale îl mai informează pe comisarul european pentru Mediu că, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii (16 - 22 septembrie), în Bucureşti a avut loc un marş de protest al bicicliştilor, faţă de lipsa infrastructurii adecvate pentru mijloacele de transport alternative, în cadrul căruia participanţii au cerut demisia primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

"Mai mult, Primăria generală dezvoltă acum proiecte de infrastructură majore care presupun lărgirea benzilor pentru maşini şi construcţia de pasaje pietonale subterane şi pasaje supraterane şi subterane pentru maşini. Aceste măsuri contravin interesului public, precum şi dezvoltării urbane durabile", arată semnatarii scrisorii.

Totodată, organizaţiile neguvernamentale îi cer lui Janez Potočnik să fie informate cu privire la statusul actual al negocierilor cu România în vederea semnării Parteneriatului 2014 - 2020, capitolul Mediu.

"Având în vedere lipsa de transparenţă a autorităţilor române pe marginea acestui subiect, vă rugăm să ne sprijiniţi cu informaţii pentru a putea înţelege mai bine politicile locale ale autorităţilor Române pe acest subiect", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Organizaţiile semnatare sunt: ActiveWatch, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, Asociaţia ProDoMo, MaiMultVerde, Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Asociaţia Peisagiştilor din România - sucursala Bucureşti.

Aproximativ 5.000 de biciclişti au participat, pe 21 septembrie, la un marş de protest în Capitală, cerând amenajarea pistelor speciale pe carosabil, dar şi demisia primarului Sorin Oprescu, invocând: neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, încurajarea transportului motorizat, lipsa unei viziuni pentru creşterea calităţii vieţii, menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete şi neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu declara, pe 20 septembrie, că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, în cadrul grupurilor de lucru dedicate "chestiunii pistelor de biciclişti", a decis amplasarea pistelor şi pe carosabil, după ce, pe 11 martie, spunea că nu este de acord cu trasarea pistelor pentru biciclişti pe carosabil, întrucât nu vrea să numere morţii.

Edilul mai spunea, în septembrie, că toate obiectivele rutiere reabilitate şi cele noi au prevăzute piste pentru biciclişti pe carosabil, iar, acolo unde locul nu permite, acestea vor fi trasate pe trotuare.

În luna martie, Poliţia Rutieră a decis desfiinţarea majorităţii pistelor trasate pe trotuare în Capitală, declarându-le ilegale. Unele piste aveau pe ele copaci, chioşcuri de flori sau alte obstacole în calea bicicliştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici