Oprescu îi invită pe Boc, Ponta, Antonescu, Becali şi Vadim la discuţii privind bugetul Capitalei

Primarul Sorin Oprescu îi invită la discuţii pe preşedinţii partidelor reprezentate în CGMB, pentru a le prezinta "proiectele de care Bucureştiul are nevoie", printre care finalizarea Stadionului Naţional, precizând că bugetul Capitalei pe 2011 va trebui din nou supus votului în Consiliu.

15 afișări
Imaginea articolului Oprescu îi invită pe Boc, Ponta, Antonescu, Becali şi Vadim la discuţii privind bugetul Capitalei

Oprescu îi invită pe Boc, Ponta, Antonescu, Becali şi Vadim la discuţii privind bugetul Capitalei (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a adresat, miercuri, o scrisoare preşedinţilor celor cinci partide reprezentate în Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în legatură cu bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2011, se arată într-un comunicat de miercuri al municipalităţii.

"După cum probabil ştiţi, bugetul Capitalei pe anul 2011 va trebui supus din nou votului CGMB, într-o formă mai echilibrată, mai realistă şi mai potrivită cu nevoile oraşului şi ale bucureştenilor", scrie Oprescu în scrisoarea adresată lui Emil Boc - PDL, Victor Ponta - PSD, Crin Antonescu - PNL, Corneliu Vadim Tudor - PRM şi Gheorghe Becali - PNG.

Primarul precizează că le adresează acest mesaj nu pentru a le cere sau a-i îndemna să ia decizii de partid într-un anume fel, ci pentru a le reaminti "un fapt care se pierde adesea în praful dezbaterilor şi conflictelor politicianiste: calitatea de bucureştean nu are culoare politică".

"Înainte de a fi de stânga sau de dreapta, bucureştenii sunt cetăţeni, care aşteaptă de la cei care îi conduc să le asigure confortul, siguranţa şi plăcerea de a trăi într-un oraş european. Bucureştenii nu mai au răbdare sa aştepte, cu siguranţă, din partea noastră un nou război politic. Tocmai de aceea, deciziile luate de municipalitate trebuie să aibă în prim-plan aşteptările legitime ale bucureştenilor şi nu agendele de partid - oricare ar fi acesta", mai scrie Oprescu în scrisoare.

Potrivit primarului general, pentru ca Bucureştiul să aibă un buget adecvat este necesară cooperarea tuturor partidelor politice reprezentate în Consiliul General şi reunirea acestora în jurul unui singur obiectiv "interesul bucureştenilor".

"Din păcate, la precedentul vot nu s-a întâmplat aşa. Mai avem însă cu toţii o şansă. Viziunea mea în privinţa bugetului se sprijină pe două idei pe care le consider esenţiale: buna funcţionare a tuturor sistemelor edilitare şi proiectele de dezvoltare a oraşului, fără de care Bucureştiul nu poate face pasul către capitala europeană pe care ne-o dorim", adaugă primarul Capitalei.

Oprescu precizează că finalizarea Stadionului Naţional, încheierea lucrărilor de reabilitare a Centrului Istoric, marile proiecte de infrastructură începute deja sau care aşteaptă să fie iniţiate sunt absolut necesare Bucureştiului şi bucureştenilor, în paralel cu asigurarea finanţării pentru funcţionarea serviciilor publice, precum cele de transport sau încălzire.

În finalul scrisorii, Oprescu îi invită pe Boc, Ponta, Antonescu, Vadim Tudor şi Becali la discuţii privind proiectele de care Capitala are nevoie.

"Vă invit, domnilor preşedinţi, în orice moment care vă convine, la dialog, pentru a vă prezenta pe larg toate proiectele de care Bucureştiul are nevoie şi care sunt posibile, în urma unui «vot înţelept». Voi fi bucuros dacă răspundeţi pozitiv acestei invitaţii: ar însemna că putem face împreună pasul către viitor de care Capitala are nevoie", scrie Oprescu în scrisoarea adresată celor cinci lideri de partid.

Primarul Capitalei anunţa, marţi, în timpul vizitei la şantierul de la Stadionul Naţional, că bugetul Capitalei se va rediscuta integral şi va fi refăcut pentru că cel actual este nefuncţional.

Prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei declara, luni, că erorile sesizate în proiectul de hotărâre privind bugetul Capitalei sunt grave şi structura conţine o serie de inadvertenţe şi de necorelări. El a spus că Instituţia Prefectului nu poate analiza legalitatea proiectului de hotărâre privind bugetul pe 2011 până când nu se vor clarifica inadvertenţele sesizate.

Primarul Sorin Oprescu a cerut, în 2 martie, Prefecturii să se pronunţe asupra legalităţii şi corectitudinii amendamentelor aprobate la bugetul Capitalei.

Viceprimarul PDL al Capitalei Mircea Raicu a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul central al partidului, că este foarte grav şi fără precedent în ultimii 20 ani când un primar general nu respectă votul şi falsifică voinţa CGMB.

El a spus că Oprescu a trimis prefectului şi Ministerului Finanţelor o altă formă a proiectului de buget al Capitalei decât cea aprobată de CGMB.

"Cerem urgent lui Sorin Oprescu să intre în legalitate şi să rescrie bugetul în forma aprobată de CGMB. Asistăm la o nouă încercare a lui Sorin Oprescu de a genera un nou conflict cu Consiliul General al Capitalei pentru a-şi marca incompetenţa", a afirmat viceprimarul Capitalei din partea PDL.

El a mai arătat că liderii grupurilor de consilieri din toate partidele s-au întâlnit marţi cu primarul general pentru a discuta această problemă.

"Noi am avut următoarea propunere: avem deja un buget aprobat, aveţi obligaţia să-l puneţi în execuţie şi dacă într-adevăr sunt lucruri care fac oraşul să aibă probleme direcţia de buget cu direcţia economică să se întrunească să stabilească care sunt problemele şi să propunem o nouă hotărâre de rectificare a bugetului. Am convenit ca primarul general să ne dea un răspuns până vineri", a explicat Mircea Raicu.

Viceprimarul Capitalei a mai spus că, dacă nu se va pune în execuţie bugetul Capitalei de luna viitoare, primarul nu va mai putea utiliza banii veniţi de la bugetul de stat, iar 80% din banii Primăriei vor fi blocaţi. "O să avem probleme de salarizare, de investiţii în derulare, precum şi alte probleme pe care Sorin Oprescu trebuie să şi le asume", a mai spus Raicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici