Oprescu: Nu cred că GDF Suez vrea să procedeze aşa cum o face Gazprom

Primarul Sorin Oprescu a declarat luni, despre măsura reducerii presiunii la gazele furnizate ELCEN de către Distrigaz, că nu crede că GDF Suez doreşte să procedeze aşa cum procedează Gazprom, el subliniind că anunţul privind o astfel de reducere trebuie făcut înainte de a face asta, şi nu după.

125 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Nu cred că GDF Suez vrea să procedeze aşa cum o face Gazprom

Oprescu: Nu cred că GDF Suez vrea să procedeze aşa cum o face Gazprom

"Fac apel la toţi factorii implicaţi, mai ales la ELCEN şi Distrigaz, să privească cu toată responsabilitatea toate aspectele cu impact social. Nu cred că GDF Suez doreşte să procedeze aşa cum procedează Gazprom-ul. Dacă nu, să o spună, nu să oprească, să scadă presiunea de transport a gazelor naturale, ca să nu putem să ne ducem în continuare la o aprovizionare civilizată cu agent termic a populaţiei", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, într-o declaraţie de presă făcută după ce bucureştenii sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6 nu au avut apă caldă mai multe zile la rând.

În acelaşi context, primarul general a arătat că nu a crezut vreodată că "o firmă care acţionează pe teritoriul României, care are concesionată reţeaua de gaze, vine şi anunţă după ce opreşte (gazele - n. r.)".

Tot despre deciziile în urma cărora patru sectoare au rămas fără caldă, Oprescu a declarat că speră ca acestea să nu fi venit în urma unei "înţelegeri" între ELCEN şi Distrigaz. "Sper să nu fi fost o înţelegere între cele două entităţi ca, folosind populaţia, să creeze presiune pe Primăria Municipiului Bucureşti", a spus primarul general.

Referitor la reluarea distribuirii de apă caldă în regim normal, după ce Distrigaz a mărit presiunea la gaze, Oprescu a spus că municipalitatea nu poate să suporte la nesfârşit consecinţele managementului defectuos de la nivelul ELCEN. "Atrag atenţia Elcenului să nu se mai joace. Sâmbătă, prin comunicatul pe care l-a dat Distrigazul, am fost anunţaţi că am primit presiunea normală, dar abia după 17 ore s-au pornit maşinăriile la CET-uri", a susţinut primarul.

Pe de altă parte, Sorin Oprescu a arătat că legea ce reglementează plata datoriilor către ELCEN este, în opinia lui, "tâmpită". "Legea este tâmpită, legea pe care a dat-o ANRE, pentru că nu poţi, în condiţiile în care ai în faţă penalităţi la penalităţi, să dai banul public fără să întrebi şi fără să protejezi cetăţenii", a afirmat edilul.

Oprescu a detaliat, cu acelaşi prilej, problema datoriilor "istorice" ale RADET la ELCEN, dar şi despre fuziunea celor două entităţi. "ELCEN să-şi rezolve problemele în casă, înainte de - mai mult nu doresc decât doresc - de a se uni cu RADET. A oprit conturile în virtutea datoriei de 790 de milioane de euro, care vin din anul 1995 şi ce este mai trist este că datoria de bază din '95 era de 5.000 miliarde de lei, dar ea s-a transformat, din cauza penalizărilor, penalităţilor, în special după 2001, în 790 milioane de euro (...) Nu se poate să ne furăm căciula şi să vorbim de bani virtuali", a spus el.

Primarul a mai spus că banii indicaţi de ELCEN ca fiind datorie de recuperat vin "de niciunde", el precizând că niciun corp de control care a făcut verificări până acum nu a putut stabili de unde începe această datorie. "Nu mai contează, este istorie. Dar nu plătesc istoria din banii bucureştenilor. O istorie care - am proprietatea vorbelor mele - a fost oneroasă, indiferent de cine a fost la putere", a adăugat Oprescu.

Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 nu au mai avut apă caldă începând din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a explicat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz.

RADET a anunţat pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN.

Începând din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sâmbătă, Distrigaz a anunţat că a reluat furnizarea la parametri normali.

"Creşterea temperaturii se face gradual. În prezent, ELCEN distribuie căldură la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp până consumatorul final va avea acces la apa caldă", a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

Reprezentanţii ELCEN declarau duminică după-amiază, pentru MEDIAFAX, că apa caldă va reveni la temperatura obişnuită, până la ora 18.00, în toate sectoarele afectate din Capitală.

ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de peste 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplatită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat o sesizare la ANPC privind problema apei calde, în care susţine că RADET a încălcat clauzele contractuale care prevăd o anumită temperatură de livrare a apei, iar consumatorii vor fi nevoiţi să achite un serviciu de care nu au beneficiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici