Oprescu: Proprietarul sediului închiriat de primărie nu mai vrea să semneze contract cu instituţia. Îl putem acţiona în instanţă

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat joi că, deşi s-a terminat evaluarea făcută actualului sediu al primăriei, proprietarul nu vrea să semneze nici continuarea contractului de închiriere, nici contract de vânzare-cumpărare, primăria putându-l acţiona în instanţă.

967 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Proprietarul sediului închiriat de primărie nu mai vrea să semneze contract cu instituţia. Îl putem acţiona în instanţă

Oprescu: Proprietarul sediului închiriat de primărie nu mai vrea să semneze contract cu instituţia. Îl putem acţiona în instanţă

"Ţin să vă spun că proprietarul (sediului închiriat al Primăriei Capitalei din Splaiul Independenţei, n.r.) o perioadă de timp a fost plecat, a avut treabă, după care s-a întors şi ne-a spus că nu semnează niciun contract. Deci în acest moment suntem în stadiu de a-l putea acţiona în instanţă", a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări privind situaţia clădirii în care municipalitatea îşi desfăşoară activitatea de patru ani.

Oprescu a precizat că proprietarul clădirii, pe care primăria a închiriat-o, cu posibilitatea să o cumpere, nu doreşte prelungirea contractului de închiriere al sediului, dar nici semnarea unui contract de vânzare-cumpărare.

Totodată, potrivit primarului general, proprietarul clădirii a informat municipalitatea că şi-a cerut insolvenţa.

"În acest moment lucrurile sunt îngheţate, contractul de închiriere nu este semnat, dar avem consemnat în procesele-verbale că proprietarul a refuzat să semneze documentele. Probabil că ne îndreptăm în instanţă pentru că în contractul de închiriere era clauza conform căreia chiria va fi considerată avans la vânzarea imobilului", a mai spus Sorin Oprescu, care a arătat că, în prezent, conform raportului de evaluare făcut de firma Colliers International, valoarea imobilului este 13,5 milioane de euro, iar municipalitatea a plătit până în prezent 4,725 milioane de euro.

Primarul a mai declarat că a constatat că avocaţii care-i apără interesele proprietarului "sunt oameni din cabinetul domnului Predoiu, dar este doar o întâmplare" şi că municipalitatea a făcut "absolut toate demersurile necesare atât pentru prelungirea contractului de închiriere, cât şi pentru cumpărarea imobilului".

Consilierii generali au aprobat, în 30 ianuarie, prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei până la 1 octombrie 2014.

Consilierii PDL au părăsit sala de consiliu la momentul votului, arătând că imobilul ar fi trebuit să fie deja în proprietatea municipalităţii, după prelungirea succesivă a contractului de închiriere.

Sorin Oprescu declara, la jumătatea lunii ianuarie, că au fost făcute diligenţele necesare pentru cumpărarea imobilului în care municipalitatea îşi desfăşoară activitatea şi, dacă proprietarul va accepta, chiria plătită va fi scăzută din preţ.

Întrebat când ar putea municipalitatea să achiziţioneze clădirea actualului sediu, Oprescu a precizat că acest lucru va fi posibil după ce se finalizează evaluarea. El a arătat, în acest context, că este vorba despre o triplă evaluare, respectiv una a constructorului, una a municipalităţii şi o alta judiciară.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş în sediul de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea clădirii din Bulevardul Regina Elisabeta.

Contractul de închiriere a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea.

Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 - 11.377.823 de lei, în 2012 - 11.940.815 lei, iar în 2013 - 9.046.757 lei.

În 28 noiembrie 2013, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea că actuala clădire în care funcţionează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna lui 2014, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din Bulevardul Regina Elisabeta.

Şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 2 decembrie, că speră ca, în septembrie 2014, municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue şi cu alte amenajări în curtea interioară a instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici