Pacienţi: Cerem 6% pentru sănătate, acces integral la medicamente compensate şi terapii noi

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat, marţi, campania "Pacient de România - 6% pentru Sănătate", prin care solicită alocarea unui buget care să permită accesul integral la medicamente compensate şi terapii inovatoare pentru toţi bolnavii.

309 afișări
Imaginea articolului Pacienţi: Cerem 6% pentru sănătate, acces integral la medicamente compensate şi terapii noi

Pacienţi: Cerem 6% pentru sănătate, acces integral la medicamente compensate şi terapii noi (Foto: Shutterstock)

"Ca pacienţi români, ne dorim să avem acces integral la tratamente compensate şi terapii inovatoare, să nu fim nevoiţi să întrerupem tratamentul sau să modificăm schema terapeutică în funcţie de ce găsim în farmacii. Ne dorim să avem acces la investigaţii, monitorizare şi servicii medicale ori de câte ori avem nevoie, ne dorim să avem personal medical bine pregătit, iar pentru toate acestea sistemul are nevoie de bani şi de o politică coerentă", a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Radu Gănescu a spus că, până acum, sistemul sanitar a încercat să supravieţuiască, dar este timpul ca pacienţii să beneficieze de condiţii decente în sistemul sanitar românesc.

"Ne dorim să nu mai fim trataţi ca pacienţi de mâna a doua ai Europei, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanţare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordare a 6% din PIB pentru sănătate", a mai spus Gănescu.

El a precizat că bani au fost mai mulţi în sistem, dar aceştia au fost alocaţi pentru plata datoriilor.

"Sistemul trebuie să fie finanţat corect de la buget, pentru că ceea ce se adună prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate nu este suficient pentru o asistenţă medicală de calitate. În plus nu se poate face o finanţare corectă fără să ştim câţi pacienţi avem", a mai spus Gănescu.

Preşedintele COPAC a afirmat că statul trebuie să se implice mai mult în sănătate, de aceea se solicită Ministerului Sănătăţii să realizeze un studiu pentru a vedea care este costul real al serviciilor medicale şi nevoile din sănătate.

"Ştim că sănătatea este subfinanţată, dar nu ştim cât de mare este subfinanţarea", a precizat Gănescu.

Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a spus că, din cauza subfinanţării, au de suferit chiar programele naţionale de sănătate şi implicit pacienţii care ar trebui să primească tratamente gratuite în cadrul acestora.

"Aş putea da exemplul programului naţional HIV/SIDA, unde este asigurat tratamentul, dar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu alocă spitalelor sumele necesare pentru realizarea unor analize. Şi vorbim de spitalele care dezvoltă acest program, respectiv cele din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Constanţa. Şi programul naţional de tuberculoză este afectat de lipsa finanţării, nefiind asigurată monitorizarea pacienţilor", a mai spus Iulian Petre.

El a adăugat că, în prezent, să fii pacient în România înseamnă să nu beneficiezi de aceleaşi drepturi ca pacienţi din alte ţări, să te confrunţi cu crizele sângelui, dacă ai talasemie, să nu beneficiezi de o bună diagnosticare, dacă ai o boală rară (uneori diagnosticarea durează mulţi ani), să ai acces dificil la radioterapie, dacă eşti pacient oncologic şi să nu ai acces la medici de anumite specialităţi, respectiv terapie intensivă, radioterapie, hematologie, chirurgie specializată.

Campania de strângere de semnături privind alocarea a 6% din PIB pentru sănătate va fi reluată în 2 septembrie, când caravana va fi în Piaţa Universităţii, după care va pleca spre Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi. La sfârşitul campaniei, va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde vor fi prezenţi toţi parlamentarii care vor să susţină această iniţiativă, precum şi oficiali din sănătate.

Campania "Pacient în România" este realizată în parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Generalişti, Moaştelor şi Asistenţilor Medicale din România, Federaţia Sanitas, Asociaţia Medicilor Rezidenţi şi Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici