Transparency: Legalizarea "atenţiilor" către medici atacă demnitatea şi nu elimină riscurile juridice

Transparency International România se opune legalizării plăţilor informale în sănătate arătând că aceasta ar reprezenta un atac la demnitatea medicului şi nu ar elimina riscurile juridice, pentru că existenţa unei condiţionări este extrem de dificil de stabilit.

595 afișări
Imaginea articolului Transparency: Legalizarea "atenţiilor" către medici atacă demnitatea şi nu elimină riscurile juridice

Transparency: Legalizarea "atenţiilor" către medici atacă demnitatea şi nu elimină riscurile juridice (Imagine: Shutterstock)

Transparency International România se opune legalizării plăţilor informale în sănătate şi susţine eficientizarea sistemului sanitar ca soluţie pentru remunerarea echitabilă a muncii, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit Transparency, legalizarea plăţilor informale este eronată, întrucât afectează demnitatea umană a medicului şi prestigiul profesiei, transformând un serviciu public şi o profesie vocaţională într-o tranzacţie directă între medic şi pacientul său, chiar dacă aceasta este la iniţiativa pacientului.

Totodată, legalizarea acestor plăţi ar muta pe umerii pacientului sarcina angajatorului de a-şi plăti just şi onorabil angajaţii, susţine organizaţia.

"Altfel spus, în loc să fie o plată salarială care să acopere specificul muncii, investiţia în carieră şi importanţa profesiei, precum şi provocările migraţiei intracomunitare a forţei de muncă, propunerea ar muta plata în compensaţie a veniturilor pe umerii pacienţilor", arată Transparency.

În plus, atrage atenţia ONG-ul, legalizarea nu ar elimina riscurile juridice născute din echivocul legii.

"În mod real este extrem de dificil de stabilit când anume a existat o condiţionare, fie expresă fie tacită prin metode non-verbale. Acest aspect conduce la creşterea riscurilor asupra medicilor şi a personalului auxiliar de specialitate, în funcţie de interpretarea ce ar putea fi dată în oricare dintre cazuri", precizează Transparency.

Ca soluţie pentru remunerarea corespunzătoare a prestigiului, importanţei şi specificului muncii în sectorul sanitar, Transparency International România susţine prevenirea şi închiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor către investiţii în tehnologie şi investiţii în capitalul uman din sănătate, se mai arată în comunicat.

"Ţinând cont de estimarea la minimum 18% a fraudelor în gestiunea resurselor pentru sănătate, care au loc în unităţile sistemului public de sănătate, şi 21% practici incorecte şi prejudiciabile pe piaţa de produse farmaceutice, cu un impact bugetar estimat la 1,51 miliarde de lei, eliminarea fraudelor din sistem ar putea fi suficientă şi acoperitoare pentru a apropia media între venit şi costurile nivelului de trai în România de media europeană a acestui raport, aplicabilă la analiza salarizării din sistemul de sănătate", arată organizaţia.

Astfel, Transparency International România solicită "un act normativ care să elimine echivocul cu privire la integritatea morală a relaţiei medic - pacient, prin plata în acord pe statele de salarizare pentru merit şi performanţe, însoţit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sănătate către investiţii în capitalul uman şi asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordări investigative şi terapeutice".

"De asemenea solicităm ca titularii politicii publice să aplice un raport corect între urgenţă şi transparenţă, care să medieze interesele legitime ale profesiilor medicale cu cele ale beneficiarilor şi contribuabililor serviciului public de sănătate, la elaborarea acestei politici publice", se mai spune în comunicat.

Şi Alianţa Medicilor, creată pe Facebook, a criticat, marţi, intenţia Guvernului de a legaliza plăţile făcute de pacienţi, arătând că în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o "atenţie" medicului şi că "această practică a şpăgii din sistemul sanitar" trebuie oprită odată pentru totdeauna.

"Dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve şi problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administraţi. (...) Această practică a şpăgii din sistemul sanitar care, iată, are loc cu binecuvântarea politicienilor, trebuie oprită odată pentru totdeauna", mai spun reprezentanţii Alianţei Medicilor.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că i-a cerut ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

Victor Ponta a afirmat că prevederile vor fi cuprinse într-un proiect de lege care va fi elaborat de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, împreună cu reprezentanţii sistemului sanitar, urmând ca săptămâna viitoare iniţitiva legislativă să fie trimisă Parlamentului.

Anunţul a fost făcut, marţi, după ce premierul a anunţat şi majorarea salariilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar public cu 25 la sută de la 1 octombrie, urmând să se înregistreze şi alte două creşteri de câte 25 la sută în 2016 şi 2017, până la dublarea salariilor acestor angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici