Patru răniţi în tradiţionala bătaie de Anul Nou de la Ruginoasa. Unul dintre ei este în stare gravă

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţă, în urma confruntării cetelor rivale de mascaţi din comuna ieşeană Ruginoasa, la care au asistat peste o mie de săteni. Un tânăr în vârstă de 17 ani a fost transportat la un spital din Iaşi în stare gravă.

1643 afișări
Imaginea articolului Patru răniţi în tradiţionala bătaie de Anul Nou de la Ruginoasa. Unul dintre ei este în stare gravă

Patru răniţi în tradiţionala bătaie de Anul Nou de la Ruginoasa. Unul dintre ei este în stare gravă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, Mihai Cojocariu, un tânăr în vârstă de 17 ani, care a fost lovit sâmbătă dimineaţa în timpul confruntării dintre mascaţii din comuna Ruginoasa a fost rănit grav şi transportat la un spital din Iaşi, alte două persoane rănite fiind transportate, de asemenea, la spital. Un alt tânăr a fost rănit şi el, însă a refuzat să fie dus la spital.

Conform sursei citate, tânărul în vârstă de 17 ani, deşi grav rănit, este în stare stabilă.

"Cel care l-a lovit a fost identificat şi este la postul de Poliţie", a spus Cojocariu.

Şeful SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat că tânărul de 17 ani a suferit un traumatism cranio-cerebral, fiind preluat în stare de inconştienţă de către echipajul SMURD.

Cimpoeşu a precizat că în prezent starea tânărului este stabilă, însă sunt necesare mai multe investigaţii medicale, între care tomografie, tânărul fiind internat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.

Potrivit sursei citate, celelalte trei victime ale confruntării de la Ruginoasa au răni uşoare.

Astfel, unul dintre răniţi a suferit o plagă la antebraţ şi a primit îngrijiri medicale la faţa locului, refuzând să fie dus la spital.

Ceilalţi doi răniţi, cu vârste de 20 şi 22 de ani, au suferit plăgi craniene şi la braţ şi sunt în stare bună, fiind transportaţi la spitalul din Paşcani, a precizat şeful SMURD Iaşi.

Cele două tabere de la Ruginoasa, "Delenii" şi "Vălenii", formate fiecare din câteva zeci de persoane şi având măşti şi căşti speciale, s-au confruntat, sâmbătă dimineaţă, lovindu-se cu bâtele, după care s-au dispersat pe drumuri laterale, unde şi-au dat măştile jos, cu intenţia de a se lua la bătaie.

Jandarmii au intervenit formând un cordon între cele două grupări, pe care le-au despărţit treptat. La confruntare au asistat peste o mie de săteni, care s-au retras la casele lor după ce manifestaţia a fost dispersată.

Pregătirile celor câtorva zeci de tineri din localitatea Ruginoasa care au participat la confruntare, aparţinând grupurilor "Văleni" şi "Deleni", au început încă de la ora 6.00, aceştia adunându-se în puncte diferite ale comunei. Tinerii şi-au pus căşti metalice şi piei de oaie pe cap, pentru atenuarea loviturilor, apoi au pornit spre centrul comunei, unde în fiecare an, în ultima zi a anului, are loc tradiţionala confruntare cu bâtele.

Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între "Deleni" şi "Văleni", are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

În urmă cu patru ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascaţii, dar şi localnicii atacând forţele de ordine şi existând câţiva răniţi. În urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost întocmite şase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.

În ultimii trei ani, bătaia mascaţilor de la Ruginoasa a avut loc fără a se înregistra incidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici