Percheziţii DNA la trei instituţii privind avizul de construire a microhidrocentralei pe Râul Alb

Procurorii DNA fac, vineri, percheziţii la Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara, Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Administraţia Geoparcului Dinozaurilor "Ţara Haţegului", într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind aprobarea construirii unei microhidrocentrale pe Râul Alb.

1612 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DNA la trei instituţii privind avizul de construire a microhidrocentralei pe Râul Alb

Percheziţii DNA la trei instituţii privind avizul de construire de microhidrocentrale pe Râul Alb (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba fac cercetări pentru "infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013-2015", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Anchetatorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţele Hunedoara, Mureş şi Cluj, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul fiind sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţiile publice unde au loc percheziţii sunt Administraţia Bazinală de Ape Mureş, Administraţia Geoparcului Dinozaurilor "Ţara Haţegului", cu sediul la Facultatea de Geologie şi Geofizică din Bucureşti şi Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara.

Potrivit surselor citate, ancheta vizează modul de aprobare a construirii de microhidrocentrale pe Râul Alb.

La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, procurorii anticorupţie au solicitat acte referitoare la avizul dat de instituţie pentru construirea de microhidrocentrale pe Râul Alb, din Munţii Retezat, unde în urmă cu aproape o săptămână a avut loc incidentul dintre activişti de mediu şi reprezentanţii firmei constructoare.

Procurori de la DNA Alba care fac percheziţiile la APM Hunedoara au anunţat că vor ridica actele pentru a fi studiate în dosarul ce vizează acte de corupţie comise în perioada 2013-2015.

Joi seară, Guvernul a arătat, într-un comunicat, că premierul Victor Ponta "condamnă cu fermitate" actele de agresiune fizică asupra unor activişti pentru mediu, comise în urmă cu patru zile pe Râul Alb, judeţul Hunedoara, şi cere identificarea şi tragerea la răspundere a agresorilor.

"Primul Ministru, Victor Ponta, condamnă cu fermitate actele de agresiune fizică comise în data de 24 mai 2015 asupra unor activişti ai societăţii civile care se documentau asupra unor lucrări de hidroamelioraţii de pe Râul Alb, judeţul Hunedoara şi cere instituţiilor abilitate ale statului să întreprindă toate măsurile necesare pentru identificarea, prinderea şi tragerea la răspundere a agresorilor. De asemenea, Primul Ministru îşi exprimă compasiunea pentru victimele acestui incident şi susţine apelul lansat de Coaliţia pentru Mediu din România", se arăta în comunicatul transmis de Guvern.

Comunicatul a fost transmis după ce Coaliţia pentru Mediu din România le-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta să ia măsuri urgente pentru a garanta securitatea activiştilor de mediu, după cazul de agresiune asupra acestora de la Hunedoara.

Coaliţia pentru Mediu cuprinde peste 30 de organizaţii.

Duminică, două persoane - reprezentantul unui ONG de protecţia mediului şi cel al unei firme care construieşte o microhidrocentrală în satul Coroieşti (Hunedoara), la poalele Munţilor Retezat - au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, declara atunci că Poliţia oraşului Haţeg a fost sesizată că în satul Coroieşti a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanţi ai unui ONG de protecţia mediului, în satul Coroieşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului.

De asemenea, în zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014.

La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici