PERCHEZIŢII la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Cantacuzino şi Asociaţia de Neonatologie. Funcţionari şi medici ar fi dat preferenţial contracte unei firme olandeze

Procurorii DNA fac, luni, percheziţii la 20 de adrese din Bucureşti, printre care şi la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Cantacuzino şi Asociaţia de Neonatologie, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.

3464 afișări
Imaginea articolului PERCHEZIŢII la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Cantacuzino şi Asociaţia de Neonatologie. Funcţionari şi medici ar fi dat preferenţial contracte unei firme olandeze

PERCHEZIŢII la spitale din Capitală, într-un dosar privind fapte de corupţie privind achiziţii (Imagine: Alexandru Solomon/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, percheziţiile în acest dosar vizează şi achiziţii pentru programul de neonatologie.

Funcţionari şi medici ar fi dat preferenţial contracte unei firme olandeze

Funcţionari publici şi medici care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte ar fi dat preferenţial contracte finanţate din fonduri de la BM şi BEI unei firme olandeze din domeniu medical, care în schimb ar fi oferit bunuri şi servicii, potrivit unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziţii la Ministerul Sănătăţii, la Asociaţia de Neonatologie, precum şi la spitalele Polizu, Cantacuzino şi C.C. Iliescu.

Potrivit surselor citate, ancheta DNA este făcută în colaborare cu autorităţi din Marea Britanie şi Olanda şi vizează modul în care o firmă olandeză din domeniul medical ar fi oferit bunuri şi servicii unor funcţionari publici, pentru atribuirea de contracte.

În ancheta DNA ar fi vizaţi mai mulţi funcţionari publici, dar şi "medici de renume" care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte". Medicii ar fi fost cooptaţi în comisiile de licitaţii "pentru a da greutate deciziilor care se luau", au mai spus sursele citate.

Reprezentanţii acelor comisii ar fi atribuit preferenţial unei firme olandeze contracte de prestări servicii în domeniul medical, iar apoi medicii şi funcţionarii ar fi fost "recompensaţi cu bunuri şi servicii" de către societate, potrivit aceloraşi surse.

Contractele vizau programe finanţate cu bani de la Banca Mondială şi de la Banca Europeană de Investiţii, au mai arătat sursele judiciare.

Acestea nu au menţionat câte persoane sunt vizate în acest caz, dar au precizat că audierile nu vor avea loc luni.

Ministerul Sănătăţii: DNA verifică achiziţia de aparatură printr-un program derulat cu Banca Mondială, din 2007-2008

Procurorii DNA verifică la Ministerul Sănătăţii achiziţia de aparatură printr-un program derulat cu Banca Mondială, din perioada 2007-2008, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii MS.

Spitalul Cantacuzino: Anchetatorii verifică documente legate de programul naţional de neonatologie

Procurorii DNA verifică la Spitalul Cantacuzino documente legate de programul naţional de neonatologie, fiind făcute percheziţii în cabinetul şefului Clinicii de neonatologie, în prezenţa acestuia, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, Iulian Brezean.

"Anchetatorii ne-au precizat că nu au venit pentru probleme care vizează Spitalul Cantacuzino, ci strict programul de neonatologie", a spus dr. Iulian Brezean

Şeful Clinicii de neonatologie, dr. Adrian Crăciun, a fost chemat luni dimineaţă la Spitalul Cantacuzino, pentru a fi prezent la percheziţii, a precizat Iulian Brezean.

Anchetatorii fac percheziţii în cabinetul şefului Clinicii de neonatologie şi vor ridica documente, precum şi computerul acestuia.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac, luni, percheziţii la 20 de adrese din Bucureşti, printre care şi la spitale, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.

DNA face cercetări în această cauză pentru "suspiciunea săvârşirii, în perioada 2008-2011, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

"În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană", a precizat DNA.

Procurorii DNA fac percheziţii la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Cantacuzino şi Asociaţia de Neonatologie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, percheziţiile în acest dosar vizează şi achiziţii pentru programul de neonatologie.

Procurorii beneficiază de sprijin din partea Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum şi de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici