Percheziţii la sediul "Pro Lex", locuinţa personală a lui Vasile Lincu. Anchetatorii caută acte într-un dosar de fraudă

Sediul social al Sindicatului "Pro Lex", care este şi locuinţa personală a liderului Vasile Lincu, este percheziţionat, marţi, de anchetatori care caută documente contabile, acte de sindicat într-un dosar de fraudă.

511 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la sediul "Pro Lex", locuinţa personală a lui Vasile Lincu. Anchetatorii caută acte într-un dosar de fraudă

Percheziţii la sediul "Pro Lex", locuinţa personală a lui Vasile Lincu. Anchetatorii caută acte într-un dosar de fraudă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vasile Lincu a declarat, pentru MEDIAFAX, că acţiunea vizează o plângere făcută de el împotriva unui fost lider de sindicat, Mircea Lupu, care îl acuza pe el că era încă şef al organizaţiei sindicale după expirarea mandatului de preşedinte de sindicat.

Liderul de sindicat a spus că reprezentanţi ai Gărzii Financiare, ai ANAF şi ai ITM au mai făcut verificări dar nu au găsit nimic care să-l incrimineze.

"Astăzi, când să ies pe uşă, procurorii au venit la mine acasă, unde este şi sediul sindicatului, să caute documente contabile şi acte despre sindicat, dar eu nu am aceste acte acasă. Le pot prezenta, nu am nimic de ascuns", a spus Vasile Lincu.

El a refuzat să precizeze dacă această percheziţie are legătură cu acuzaţiile recente pe care le-a făcut legat de contrabanda din vămi şi declaraţiile privind o schemă de şah, care a dus la discuţii în ultima perioadă referitoare la cine este "Regina", respectiv cine este în spatele corupţiei din vămi.

Lincu s-a ferit să spună dacă este vreo legătură directă între această percheziţie şi declaraţiile făcute. "Într-o măsură sau alta mi s-au transmis mesaje să nu mai apar în presă cu vreo declaraţie", a spus Lincu, fără a face nominalizări.

Liderul "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, în 28 februarie, pentru MEDIAFAX, că în urma declaraţiilor pe care le-a făcut a fost sunat de mai mulţi procurori care anchetează infracţiunile din vămi, pentru a corobora informaţiile pe care le are cu cele din cauzele în lucru, însă că nu a fost citat în niciun dosar.

Potrivit unor surse judiciare, Lincu ar fi fost contactat de procurorii DIICOT Braşov pentru a da informaţii în dosarul privind fraude cu produse petroliere, în care sunt cercetaţi directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Gheorghe Monea, şi şeful Biroului Supraveghere Produse Accizate, Dorel Ciobanu.

Cei doi şefi de la Vama Braşov ar fi favorizat o grupare infracţională condusă de Cecilian Morcov, din Braşov, specializată în evaziuni fiscale cu combustibili achiziţionaţi fără plata accizei, potrivit anchetatorilor.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi zeci de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi de la Vama Albiţa (Vaslui). Ultima acţiune a avut loc la Vama Ploieşti, în acest caz fiind arestat şeful biroului vamal, Cornel Costea.

Costea a declarat în faţa instanţei că, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, a primit suma de 90.000 de lei, din care lui i-au revenit 30.000 de lei, restul împărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P.şi P.S., bani care, după ştiinţa sa ajungeau la "preşedintele S.B.".

Reprezentanţii Sindicatului "Pro Lex" afirmau, ulterior, într-un comunicat de sâmbătă, că Sorin Blejnar l-a numit în funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene Vamale Ploieşti pe Cornel Costea, cu încǎlcarea statutului funcţionarilor publici, neîndeplinind condiţiile de promovare.

În ultima perioadă preşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, dar şi de unul din foştii angajaţii din Vamă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care le-a respins de fiecare dată.

În 9 februarie, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a remis un comunicat în care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal": "Pionii - lucrǎtori vamali; Caii - colectorii - şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ - liderul de sindicat şi/sau director ANV; Tura - şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina - partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF; Regele - ?".

Fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost pus sub învinuire de procurori în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, fiind acuzat de luare de mită. El a fost demis din funcţie în 9 februarie, de către premierul Emil Boc, la câteva ore după ce a fost pus sub învinuire.

Liderul "Pro Lex" spunea atunci că prin punerea sub acuzare a lui Radu Mărginean s-a trecut la piesele mai importante, respectiv "tura de pe tabla de şah", dar acesta nu este cea mai importantă "tură".

Preşedintele Traian Băsescu declara, într-un interviu publicat de "România Liberă", referindu-se la scandalul din vămi, că se teme că "regina se află printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

Potrivit lui Lincu, în niciun caz un lider de sindicat nu este regina, nu e beneficiarul final al corupţiei, pentru că nu avea puterea să numească un subsecretar de stat la conducerea ANV, dar dacă e implicat în corupţia din vămi, are un rol foarte important.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici