Peste 120 de delfini au eşuat anul acesta pe litoralul românesc al Mării Negre

Peste 125 de delfini au fost găsiţi eşuaţi anul acesta de-a lungul coastei româneşti a Mării Negre, între Sulina şi Vama Veche, 18 dintre aceste exemplare fiind pui de marsuin recent născuţi, 2011 fiind anul cu cel mai mare număr de cazuri de cetacee eşuate pe litoralul românesc din 2007.

165 afișări
Imaginea articolului Peste 120 de delfini au eşuat anul acesta pe litoralul românesc al Mării Negre

Peste 120 de delfini au eşuat anul acesta pe litoralul românesc al Mării Negre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui raport întocmit de către echipa programului "Delfinii în criză! - Dolphins in distress!" a Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic Club, în perioada 1 ianuarie - 21 decembrie 2011, pe plajele româneşti dintre Sulina şi Vama Veche au eşuat 127 de exemplare aparţinând tuturor celor trei specii de cetacee din Marea Neagră (Phocoena phocoena - marsuin, Tursiops truncatus - afalin, şi Delphinus delphis - delfin comun).

Dintre acestea, cinci au fost găsite încă în viaţă, dar niciunul dintre aceste exemplare nu a putut fi salvat.

"Un pui de marsuin a fost ţinut în viaţă patru zile de la identificarea sa într-o stare foarte precară şi s-a încercat regăsirea grupului din care făcea parte. Ulterior, echipa noastră a încercat integrarea exemplarului respectiv într-unul din bazinele delfinariului din Constanţa, unde din păcate la 14 ore după instalare a murit, cel mai probabil din cauza stresului survenit pe fondul pierderii de grup şi de mamă", spune directorul coordonator al SEOPMM Oceanic-Club, Răzvan Popescu-Mirceni.

El a mai precizat că acest pui, la fel ca alte două exemplare de marsuini care erau încă în viaţă când au fost descoperite pe plaje, erau pui născuţi de cel mult câteva zile, cu toţii eşuaţi într-un interval de 16 zile în sectorul de coastă Mamaia - Constanţa.

Dintre celelalte 122 de exemplare, eşuate moarte, majoritatea au fost marsuini - 104 exemplare. Pe lângă acestea, s-au mai înregistrat 12 exemplare de afalin şi şase exemplare de delfin comun. În cazul a 83 de marsuini cauza morţii a fost prinderea în plase de pescuit urmată de asfixie, iar 18 din cei 107 marsuini eşuaţi, vii sau morţi, au fost pui născuţi recent care au pierdut legătura cu grupul din care făceau parte şi cu mamele şi care ulterior au murit în urma epuizării şi a stresului.

"Anul 2011 este perioada în care echipa SEOPMM Oceanic-Club a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de eşuări de cetacee pe ţărmul românesc din 2007 de când ne ocupăm sistematic de această problemă", a mai afirmat Răzvan Popescu-Mirceni.

Primul caz de eşuare a fost înregistrat în 4 aprilie, iar ultimul caz din acest an, în 8 decembrie. Perioada cu cea mai mare densitate de cazuri a fost 25 aprilie - 30 iunie, când au fost identificate şi preluate 94 de cetacee eşuate moarte.

"Din totalul de 127 de cazuri de eşuări de cetacee la coasta românească un nivel de concentrare îl putem observa pe sectoarele Constanţa - Periboina (48 cetacee), Eforie - Tuzla (36 cetacee), Mangalia - Olimp (24 cetacee) şi Sulina - Sfântu Gheorghe (13 cetacee), alte şase exemplare fiind dispersate în alte regiuni ale coastei, se mai menţionează în raportul SEOPMM Oceanic-Club privind activitatea programului "Delfinii în criza! - Dolphins in distress!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici