Peste 300.000 de euro au fost recuperaţi de români în 2020 reclamând produse cumpărate din străinătate

  • Centrul European al Consumatorilor din Romania (ECC Romania) a recuperat pentru consumatorii români şi străini peste 300.000 de euro, sumă cu 15% mai mare decât cea din 2019.
  • Anul trecut au fost înegistrate 5.200 de reclamaţii din partea românilor şi 270 din partea unor cetăţeni străini.
496 afișări
Imaginea articolului Peste 300.000 de euro au fost recuperaţi de români în 2020 reclamând produse cumpărate din străinătate

5.200 de reclamaţii au depus românii în 2020 cu privire la produsele cumpărate din străinătate

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Centrul European al Consumatorilor, parte a ECC-Net, are rolul de a creşte încrederea consumatorilor atunci când fac achiziţii transfrontaliere, oferind informaţii şi consultanţă gratuite şi confidenţiale asupra drepturilor pe care le au în calitate de consumatori, precum şi asistenţă în soluţionarea problemelor de consum transfrontaliere.

În 2020, Centrul European al Consumatorilor din România, proiect cofinanţat de Comisia Europeană şi Guvernul României, a rezolvat peste 5.200 solicitări de la consumatori români şi peste 270 de solicitări de la consumatori din alte state UE, plus Norvegia, Islanda şi Marea Britanie, cu o creştere totală de 37% faţă de anul 2019.

Conform ANPC, reclamaţiile au vizat în principal următoarele 5 domenii:

-47% transporturi (transport aerian, rutier, feroviar, naval şi închirieri auto)
-11% îmbrăcăminte şi încălţăminte
-11% restaurante şi hoteluri
-9% recreere şi cultură (participarea la evenimente culturale şi sportive, produse electronice – tv, foto, calculatoare etc., pachete de servicii de călătorie)
-7% diverse produse şi servicii (servicii financiare, obiecte de uz personal – ceasuri, bijuterii, produse pentru îngrijire, alte servicii).

„Cele mai multe reclamaţii au vizat anulări provocate de pandemie, atât în domeniul transporturilor, cât şi în cel al serviciilor turistice achiziţionate individual sau ca pachete de servicii de călătorie. Cele mai multe reclamaţii primite de la consumatorii rezidenţi în România au fost împotriva unor comercianţi din Ungaria, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania, Irlanda şi Italia. De cealaltă parte, cele mai multe reclamaţii ale unor consumatori din alte state membre împotriva comercianţilor din România au provenit din Bulgaria, Italia, Franţa, Ungaria, Irlanda şi Belgia”, se arată în comunicat.

ANPC susţine că ECC Romania are competenţă numai în soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor transfrontaliere de consum, respectiv acele litigii ivite ca urmare a achiziţionării de către un consumator rezident în România a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul într-un stat membru UE, altul decât România, precum şi acele litigii ivite ca urmare a achiziţionării de către un consumator rezident într-un alt stat membru UE a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici