Video Zeci de mii de oameni au protestat în Piaţa Victoriei: "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi"

Peste 50.000 de protestatari au participat, miercuri dimineaţa, în Piaţa Victoriei, la mitingul organizat de cele cinci confederaţii sindicale, în semn de protest faţă de scăderea salariilor şi pensiilor, potrivit estimărilor sindicaliştilor. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru MEDIAFAX că aproape 30.000 de sindicalişti au participat la miting.

973 afișări

Lozincile protestatarilor

Liderii sindicaliştilor le-au spus participanţilor la miting "Ţineţi mâna pe portofele, Guvernul e aproape şi atentează la portofelul dumneavoastră".

Protestatarii au avut bannere pe care scria "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă informăm: gradul de suportabilitate a atins apogeul", "România, ultimul episod", "Vouă vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi", "Voi trăiţi bine, noi nu, ne-aţi ciuruit" şi "Nu scapă unul", pe acesta fiind şi o poză cu Băsescu care ţine în mâini o mitralieră şi ţinteşte spre câţiva oameni.

Sindicaliştii au huiduit, fluierat şi au strigat: "Să transformăm această Piaţa în Câmpia Libertăţii", "Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi apoi să vă atingeţi de părinţii noştri", "Plecaţi, jos comuniştii!".

Sindicaliştii au amenajat în faţa scenei din Piaţa Victoriei o masă pe care au împărţit-o în două - jumătate a săracilor şi cealaltă jumătate a bogaţilor.

Meniul pentru bogaţi avea, la felul felul 1 - acordarea la discreţie de terenuri, vile, păduri, la felul 2 - contracte prin încredinţare directă şi neplata contribuţie la stat, la felul 3 - achiziţii publice la preţuri de zece ori mai mici şi la desert - evaziuni fiscale fără număr.

Meniul pentru săraci cuprindea la felul 1 - venituri cu 25% mai mici, la felul 2 - micşorare de pensii cu 15%, asezonat cu diminuare de indemnizaţii pentru copii, la felul 3 - pierderea drepturilor avute şi anulare ajutoare de handicap şi la desert - şomeri pe bandă rulantă şi interzicerea înfiinţării locurilor de muncă.

Zeci de mii de sindicalişti în Piaţa Victoriei: "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi" (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Aproape 30 de participanţi au primit îngrijiri medicale

Aproape 30 de participanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar şapte dintre aceştia au fost duşi la Spitalul Floreasca, majoritatea fiind bărbaţi cu suferinţă diabetică decompensată, a declarat Constantin Olteanu, coordonatorul SMURD la eveniment.

Medicul Constantin Olteanu a precizat că cele mai multe persoane care au solicitat îngrijiri medicale în corturile SMURD sau în maşinile Serviciului au fost cazuri uşoare, acestea suferind fie un puseu de hipertensiune, fie căderi de calciu sau dureri de spate.

Cele şapte persoane care au necesitat transportul la Spitalul de Urgenţă Floreasca au suferit, de regulă, alterarea unor boli preexistente, a mai spus Constantin Olteanu.

SMURD a avut în dispozitivul din Piaţa Victoriei două corturi şi două ambulanţe, fiind, de asemenea, mobilizate şi alte maşini pentru transportul bolnavilor la spital.

Într-un singur caz ambulanţele SMURD au fost completate cu o maşină de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

Imagine: Viorel Dudău

Poliţiştii sindicalişti, primiţi cu aplauze în Piaţa Victoriei

Peste o sută de poliţiştii protestari au fost primiţi în Piaţa Victoriei cu aplauze de către restul manifestanţilor la mitingul organizat de cele cinci confederaţii sindicale. Poliţiştii sindicalişti poartă scuturi din carton pe care scrie "Prolex în acţiune" şi au fluiere şi trompete.

Pro Lex este sindicatul naţional al poliţiştilor şi vameşilor, membru al Consiliului European al Sindicatelor din Poliţie.

Zeci de mii de sindicalişti în Piaţa Victoriei: "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi" (Imagine:Octav Ganea/Mediafax Foto)

Sindicaliştii au ameninţat că pe 31 mai intră în grevă şi că blochează Piaţa Victoriei

Sindicaliştii au ameninţat că pe 31 mai intră în grevă şi se vor aduna din nou în Piaţa Victoriei pe care nu o vor mai părăsi dacă guvernanţii nu înţeleg semnalul dat de ei miercuri şi nu-şi dau demisia.

"Nu vom mai pleca până nu pleacă ei din această clădire (sediul Guvernului - n.r.)", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. "Le reamintim azi guvernanţilor că atunci când cetăţenii mor de foame sunt îndreptăţiţi să-şi mănânce conducătorii, dacă nu sunt în stare să conducă, să plece. Jos Guvernul!", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa i-a reamintit preşedintelui Traian Băsescu că, dacă nu există un sacrificiu care să înceapă de la guvernanţi, de la patroni, atunci preşedintele trebuie să demită acest Guvern şi să aducă altul în loc care să facă treabă în folosul cetăţenilor.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, a făcut apel la toţi cei prezenţi în piaţă să voteze greva generală pentru a sancţiona "această putere nesimţită".

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a spus că, prin numărul de oameni adunaţi miercuri în Piaţa Victoriei, îi dezamăgeşte pe cei care estimau câteva sute, dând astfel cel mai important test de câştigare a mişcării sindicale şi de solidaritate. Marius Petcu a rupt în faţa oamenilor o copie a scrisorii de intenţie către FMI cu măsurile de austeritate, dar şi ordonanţa de urgenţă pe care a pregătit-o Guvernul cu privire la aceste măsuri.

"Luaţi act azi că refuzăm categoric scrisoarea de intenţie şi ordonanţa de urgenţă neruşinată pe care le supun avizului dumneavoastră. Vă rog să le priviţi şi să vă ştergeţi cu ele la fund", a spus Petcu.

Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a cerut guvernanţilor să răspundă pentru împrumuturile făcute şi a întrebat unde sunt banii din privatizări, banii din întreaga industrie.

La rândul său, preşedintele confederaţiei Meridian, Ion Popescu, le-a strigat guvernanţilor "Ruşine" pentru că a adus în stradă atâtea zeci de mii de oameni. "Cerem Guvernului dreptul la viaţă, dreptul la muncă, la un învăţământ competitiv şi la sănătate", a zis Ion Popescu.

Preşedintele executiv al Federaţiei din Învăţământ "Spiru Haret", Marius Nistor, a susţinut în faţa manifestanţilor, că dacă sindicaliştii se opresc aici, nu se rezolvă nimic, propunând intrarea în grvă generală din 31 mai. "Noi am arătat că cetăţenii s-au trezit. Oare s-au trezit cei din Palatul Victoria? Treziţi-vă, dragi conducători. A trecut vremea alegerilor prezidenţiale", a spus Marius Nistor.

Acesta i-a întrebat pe protestatari în ce ţară trăim, răspunzând retoric: "Într-o ţară în care conducătorii îşi concediază părinţii, îşi omoară copiii şi pensionarii". "Dacă ne oprim aici, nu facem nimic, grevă generală din 31 mai", a spus Nistor.

Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto

Membrul PDL Marcel Hoară, atacat cu pietre şi alergat de sindicalişti

Marcel Hoară a fost atacat cu pietre şi alergat de câteva zeci de participanţi la mitingul din Piaţa Victoriei, membrul PDL fiind scos din mulţime de poliţiştii comunitari şi dus în Muzeul Ţăranului, de unde a fost scos cu o dubă a Poliţiei Comunitare.

Marcel Hoară este preşedintele Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost director al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere. În Piaţa Victoriei se află şi reprezentanţi ai minerilor din Valea Jiului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a aflat în Piaţa Victoriei. De altfel, Dragnea a anunţat încă de luni, înaintea reuniunii BPN, că sunt toate şansele ca el să fie prezent la miting. Liviu Dragnea a spus atunci că va pune la dispoziţie mijloace de transport sindicaliştilor din Teleorman care vor dori să participe la mitingul de miercuri din Bucureşti.

În mulţime s-a aflat şi deputatul PSD de Constanţa Matei Brătianu, fost lider sindical şi Nicu Bănicioiu, de la PSD.

Sindicatele au cerut, însă, politicienilor să nu se implice în protestul lor. În debutul mitingului, mesajul lor, şi către Putere, şi către Opoziţie, a fost că în Piaţa Victoriei vin doar oameni care îşi strigă durerea.

Marcel Hoară (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

CRBL a animat atmosfera în Piaţa Victoriei

CRBL s-a urcat pe scena amenajată în Piaţa Victoriei, împreună cu dansatorii săi, cerându-le participanţilor la miting ca, dacă sunt de acord cu mesajul cântecului, să aplaude şi să ridice mâinile.

"Când taxele cresc, românii stau, stau / Păi de ce s-ar chinui, oricum n-au, n-au", cântă CRBL în Piaţa Victoriei. În acordurile melodiei, sindicaliştii părăsesc organizat Piaţa Victoriei.

CRBL (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Reprezentanţi ai sindicaliştilor au strâns semnături pentru demiterea Guvernului

Reprezentanţi ai sindicaliştilor au strâns semnături pentru demiterea Guvernului, la intrările la metrou de la Piaţa Victoriei, de la participanţii la protest.

Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto

Mitingul a fost autorizat până la ora 13.00.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 6 mai, după negocierile cu FMI, că pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25% şi vor fi reduse "masiv" subvenţiile, banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus aceste măsuri, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici