Peste 5.000 de kilograme şi 500 de litri de substanţe periculoase confiscate în trei săptămâni

Peste 5.000 de kilograme şi 500 de litri de substanţe periculoase, precum şi 18 kilograme de mercur au fost confiscate de poliţişti în opt judeţe, în urma mai multor controale făcute în ultimele trei săptămâni, fiind descoperite 21 de fapte penale.

66 afișări
Imaginea articolului Peste 5.000 de kilograme şi 500 de litri de substanţe periculoase confiscate în trei săptămâni

Peste 5.000 de kilograme şi 500 de litri de substanţe periculoase confiscate în trei săptămâni (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

În perioada 23 iunie - 14 iulie, poliţiştii de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au făcut controale în judeţele Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vaslui.

"Acţiunea a avut în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de către agenţii economici înregistraţi/notificaţi să efectueze operaţiuni cu substanţe chimice periculoase, precum şi a altor nereguli ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător", se arată într-un comunicat de sâmbătă al Poliţiei Române.

La controale au participat şi specialişti de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, Agenţiile Judeţene de Protecţie a Mediului şi Comisariatele Judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu.

Poliţiştii au verificat condiţiile de depozitare şi legalitatea operaţiunilor cu substanţe periculoase toxice şi foarte toxice sau cu substanţele expirate care, potrivit legii, sunt încadrate în categoria deşeurilor periculoase, ţinând cont de pericolul de accidente ecologice.

În cele trei săptămâni de verificări poliţiştii au constatat 21 de fapte penale, din care 12 infracţiuni la OUG 195/2005 privind protecţia mediului, cinci la Legea 360/2003 privind regimul substanţelor periculoase şi patru cazuri de trafic cu substanţe toxice.

Totodată, echipele de control au dat nouă amenzi în valoare totală de 59.000 de lei, pentru alte nereguli constatate.

Ca urmare a acestor acţiuni au fost indisponibilizate în vederea confiscării 5.785 de kilograme şi 555 de litri substanţe chimice periculoase, precum şi 18,4 kilograme de mercur.

Într-unul dintre cazuri, autorităţile de control au găsit la o firmă din Suceava 5.705 kilograme de produse chimice periculoase - lacuri şi diluanţi pe bază de toluen şi acetonă, interzise prin lege. Patronul este cercetat pentru "deţinere sau orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, fără drept".

De asemenea, în Piatra Neamţ anchetatorii au descoperit că un angajat al unei firme deţinea fără drept, la locul de muncă, peste patru kilograme de mercur, provenit din dezmembrarea unor aparate de măsură şi control industriale. Bărbatul este cercetat pentru "deţinere fără drept de substanţe toxice".

Într-un alt caz, poliţiştii au găsit, într-un garaj din comuna harghiteană Ditrău, aproape opt kilograme de mercur, pe care le-au confiscat, urmând să continue cercetările.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici