PICCJ a decis ca judecătoarea CC Aspazia Cojocaru să fie păzită discret de Poliţie

Procurorul care instrumentează dosarul privind ameninţările primite de judecătoarea Curţii Constituţionale (CC) Aspazia Cojocaru a decis punerea acesteia sub protecţia discretă a Poliţiei, angajaţii MAI urmând să o supravegheze pe ruta de serviciu şi în timpul plecărilor la ţară.

588 afișări
Imaginea articolului PICCJ a decis ca judecătoarea CC Aspazia Cojocaru să fie păzită discret de Poliţie

Aspazia Cojocaru (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că procurorul care instrumentează dosarul legat de ameninţările primite de Cojocaru a dispus din oficiu, în acord cu normele penale în vigoare, ca judecătoarea să fie păzită pe durata anchetei.

Concret, precizează sursele citate, Aspazia Cojocaru va fi păzită de poliţişti pe traseul domiciliu-serviciu şi retur, precum şi atunci când va face deplasări "la ţară". Potrivit surselor citate, paza va fi asigurată "discret", cel mai probabil de către angajaţi în civil ai Poliţiei, şi nu de către "mascaţi".

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, în 22 august, că în ancheta privind ameninţarea transmisă Aspaziei Cojocaru, a fost identificată imprimanta cu care s-a scris pe plicul trimis la CC, precizând că plicul nu a fost imprimat în penitenciar, ci "în altă parte".

Nicu Pîrlăţeanu, încarcerat la Penitenciarul Giurgiu pentru că şi-a omorât tatăl, a fost identificat ca fiind autor al ameninţării cu moartea transmisă judecătoarei în 10 iulie.

Răspunzând unei întrebări cu privire la existenţa unei imprimante în închisoare, procurorul general a spus că plicul a fost imprimat "în altă parte", fără să precizeze locul unde se află imprimanta.

Aspazia Cojocaru a reclamat, în 6 iulie, la Parchetul instanţei supreme că a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, cu privire la votul pe care urma să îl dea.

În acest dosar, Nicu Pîrlăţeanu, cel care i-a transmis o scrisoare de ameninţare judecătoarei Aspazia Cojocaru la sediul Curţii Constituţionale, este cercetat pentru ultraj de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

Totodată, doi poliţişti, unul de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt şi celălalt de la Poliţia Capitalei sunt învinuiţi în acest dosar, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Aceştia sunt acuzaţi că în 6 şi 7 iulie au făcut verificări în baza de date a Poliţiei, după criteriul "Cojocaru Aspazia", deşi nu aveau în lucru o cauză penală.

Poliţistul din Olt le-a declarat procurorilor Parchetului instanţei supreme că a accesat baza de date a Poliţiei pentru a vedea "ce faţă are" aceasta, au declarat surse judiciare.

Potrivit probelor administrate în cauză, s-a stabilit că modalitatea de ameninţare cu moartea din 10 iulie a fost realizată "prin intermediul corespondenţei transmise în plic pe adresa Curţii Constituţionale, iar dovezile ştiinţifice au relevat că mesajul de ameninţare expediat în plic aparţine numitului Nicu Pîrlăţeanu".

Aspazia Cojocaru a primit două ameninţări, una în noaptea de 5 spre 6 iulie, în două intervale orare, respectiv 22.00-23.00 şi 3.00-4.00, iar cea de-a doua prin mesajul transmis la Curtea Constituţională în 10 iulie.

Ameninţările din 10 iulie proferate de Nicu Pîrlăţeanu la adresa judecătoarei sunt extrem de agresive.

Nicu Pîrlăţeanu a fost identificat pe baza probelor ştiinţifice, a ADN-ului, ca autor al ameninţării cu moartea din data de 10 iulie.

Procurorii au făcut percheziţii la Penitenciarul Giurgiu, de unde au ridicat mai multe înscrisuri.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, declara că este pentru prima dată când un judecător al Curţii Constituţionale este ameninţat în legătură cu votul pe care urma să-l dea în cadrul unei dezbateri a Curţii, adică în legătură cu serviciul.

Nicu Pârlăţeanu este condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, după ce şi-a ucis tatăl, în 8 ianuarie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici