Plumb, despre Raportul SUA privind persoanele cu dizabilităţi: Mai sunt multe de făcut

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, spune, comentând Raportul Departamentului de Stat potrivit căruia discriminarea persoanelor cu dizabilităţi a fost în continuare o problemă în 2014, că Guvernul a acordat atenţie acestei categorii, dar că ”mai sunt multe de făcut” şi şi-ar fi dorit să facă mai mult.

524 afișări
Imaginea articolului Plumb, despre Raportul SUA privind persoanele cu dizabilităţi: Mai sunt multe de făcut

Plumb, despre Raportul SUA privind persoanele cu dizabilităţi: Mai sunt multe de făcut (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Întrebată, vineri, cum comentează raportul Departamentului de Stat al SUA, potrivit căruia persoanele cu dizabilităţi se confruntă în continuare cu discriminarea autorităţilor şi a societăţii, Rovana Plumb a spus că fiecare dintre categoriile defavorizate reprezintă o prioritate.

”Mai sunt multe de făcut. Pot să vă spun că din punct de vedere al guvernării am acordat atenţie acestei zone a persoanelor cu dizabilităţi. Timp de şase ani indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi nu a fost majorată. Am majorat şi am crescut cu 16% indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi şi, totodată, am majorat indemnizaţia însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Ceea ce mai avem de făcut, într-adevăr, este să putem să mergem pe dezinstituţionalizare, pe incluziunea şi integrarea socială în cadrul comunităţilor persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat ministrul Muncii.

Întrebată dacă este mulţumită de ceea ce s-a făcut până acum la acest capitol, Rovana Plumb a spus că şi-ar fi dorit să facă mai multe.

”De fiecare dată s-au stabilit anumite priorităţi, pe termen scurt, pe termen lung. Atât copiilor, cât şi persoanelor adulte care în momentul de faţă sunt în aceste centre ale statului, în centrele speciale de protecţie, trebuie să le fie acordată o atenţie sporită şi, în acest sens, ne-am angajat că vom merge pe dezinstituţionalizare. Sigur că sunt foarte multe lucruri de făcut. Le-am ordonat de aşa natură încât să prioritizăm multe dintre măsurile pe care le-am luat, care au venit să repare dezastrul impactului provocat de măsurile de austeritate. Pentru copii, pentru adulţi, pentru tineri avem o prioritate a guvernării, care o reprezintă tinerii. (...) Sigur că mai avem multe de făcut, însă în ceea ce priveşte Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, creşterea economică, care este mai mult decât sustenabilă, este o creştere economică sănătoasă, a permis luarea măsurilor sociale care au venit în sprijinul categoriilor care aveau nevoie de ajutorul statului”, a mai susţinut Rovana Plumb.

În Raportul Departamentului de Stat american privind "Practici în materie de drepturile omului" se arată că în România Guvernul nu a aplicat legea în întregime, iar discriminarea persoanelor cu dizabilităţi a fost, în continuare, o problemă în 2014.

”În multe cazuri, persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu discriminarea autorităţilor şi a societăţii. Conform unui raport elaborat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (ADF), publicat în iunie 2012, doar 1% dintre persoanele cu dizabilităţi mintale aveau un loc de muncă. Raportul ADF indică, de asemenea, că persoanele cu dizabilităţi mintale din instituţii, în special copiii, sunt victimele diverselor forme de intimidare, hărţuire şi abuz. Conform unui studiu finanţat din fonduri UE şi publicat în 2012, 87% dintre respondenţi considerau discriminarea (în sensul larg al cuvântului) una dintre marile probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Legea prevede asigurarea de posibilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi în clădiri şi în transportul public. Deşi numărul clădirilor cu facilităţi construite special pentru persoanele cu dizabilităţi a continuat să crească pe parcursul anului, el a rămas în continuare insuficient iar pentru persoanele cu dizabilităţi a fost extrem de dificil să străbată străzile din oraşe sau sa aibă acces în clădirile publice”, se mai precizează în Raportul Departamentul de Stat american.

În document, care foloseşte statistici ale Ministerului Muncii,se arată că în România la sfârşitul lunii martie 2014 erau înregistrate 715.201 de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 29.184 aveau loc de muncă, iar la sfârşitul lunii iunie existau 387 de instituţii publice de asistenţă socială pentru adulţii cu dizabilităţi, coordonate de Ministerul Muncii. Conform statisticilor oficiale ale DPC, la sfârşitul lunii martie existau 61.720 de copii cu dizabilităţi.

În raportul Departamentului de Stat al SUA se mai arată că între octombrie 2013 şi martie 2014, pe baza unor protocoale scrise, încheiate cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Sănătăţii, reprezentanţi ai Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) au făcut vizite neanunţate la centre publice şi private destinate copiilor cu dizabilităţi. În urma vizitelor, CRJ a identificat o serie de încălcări ale unora dintre drepturile pacienţilor şi ale legii. CRJ a constatat că nu există proceduri eficiente de înregistrare şi soluţionare a plângerilor şi că abuzul verbal şi fizic al copiilor, sedarea, limitarea excesivă a mişcării, lipsa igienei, condiţiile neadecvate, lipsa îngrijirii medicale şi lipsa accesului la educaţie sunt probleme des întâlnite, mai arată raportul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici