PNL vrea să depună plângere penală şi să retrimită Legea Educaţiei la comisie, după scandalul privind amânarea concursurilor de directori din şcoli

Surse din PNL au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că liderii partidului au recomandat grupului PNL din Senat să depună plângere penală privind falsificarea semnăturii senatorului Dumitru Oprea în raportul de modificare a Legii Educaţiei.

1428 afișări
Imaginea articolului PNL vrea să depună plângere penală şi să retrimită Legea Educaţiei la comisie, după scandalul privind amânarea concursurilor de directori din şcoli

PNL vrea să depună plângere penală şi să ceară retrimiterea Legii Educaţiei la comisie, după scandalul din Comisia de învăţământ privind amânarea concursurilor de directori din şcoli

Conducerea PNL a făcut această recomandare în contextul în care Dumitru Oprea susţine că nu a participat la şedinţă şi nu a semnat raportul privind iniţiativa PSD pentru amânarea concursurilor de directori de şcoli.

PNL va cere şi retrimiterea la Comisia de învăţământ a iniţiativei menţionate.

Demersul a fost confirmat de conducerea PNL.

''S-a discutat despre subiectul examenelor pentru directorii de şcoli. Tema a fost dezbătută cu toţi colegii mei din Comisia de educaţie. Concluziile sunt două: o să solicităm întoarcerea proiectului la comisie pentru a putea să se lămurească exact despre ce este vorba şi cum poate fi împiedicat acest proiect şi doi, evident, PNL va face plângere penală pentru a se descoperi cum este posibil ca în Senatul României să se falsifice o semnătură'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, întrebată dacă PNL va depune plângere penală privind raportul de adoptare a proiectului de lege care blochează organizarea concursurilor pentru directorii de şcoli.

Ea a acuzat faptul că Senatul României apelează la fals în acte publice ''pentru a se menţine o stare de politizare în tot ceea ce înseamnă şcolile din România''.

''Nu a fost pe ordinea de zi proiectul, nu a fost semnat de secretarul comisiei, nu a fost semnat de vicepreşdintele comisiei (…), dacă dumneavoastră consideraţi că este grav sunt sgiură că şi Parchetul va ajunge la concluzia că trebuie să obţină nişte răspunsuri de la cei de acolo'', a afirmat copreşedintele PNL.

''De vreo opt ani de zile nu se mai organizează concursuri pentru directori. Sunt opt ani de zile în care din păcate se îngroaşă tenta asta politică în ceea ce înseamnă managementul şcolilor şi vrem să o înlăturăm. Vedeţi acum cine se opune şi cine nu. Vrem examene transparent, anunţate, le susţine şi Ministerul numai că PSD nu le vrea'', a conchis Gorghiu.

Senatorul PNL Dumitru Oprea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu a semnat raportul privind iniţiativa PSD pentru amânarea concursurilor de directori de şcoli, insistând că proiectul a fost discutat fără a fi pe ordinea de zi a comisiei de învăţământ. "Pe ordinea de zi a şedinţei din 14 septembrie nu a figurat aşa ceva. Eu nu am participat la acea şedinţă. (Nu ştiu-n.r.) cum au procedat că a apărut că eu am semnat în dreptul secretarului. Nu ştiu cine a semnat, dar este treaba altora să identifice cine a făcut păcatul acesta. M-a deranjat că pe o propunere legislativă care viza un articol de lege privind orientarea profesională a tinerilor s-a venit cu un alt articol de lege care să stopeze concursul. Asta este mai gravă decât orice altă nebunie făcută de ei", a declarat senatorul PNL Dumitru Oprea, pentru MEDIAFAX, adăugând că speră că iniţiativa PSD va fi blocată de plenul Senatului, for decizional.

El a afirmat că modificarea adusă Legii Educaţiei este "foarte gravă". "Eu sper că înţelepciunea cea de pe urmă va opera că aşa ceva nu o să mai treacă atât de lejer. La Camera Deputaţilor nu exista decât articolul privind orientarea profesională a tinerilor, iar la Senat s-a venit cu un alt articol care face pulbere ordinul ministrului vizând organizarea concursurilor de directori şi directori adjuncţi. La Camera Deputaţilor subiectul nu a fost discutat", a explicat senatorul PNL.

Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, a introdus o modificare legislativă pe Legea Educaţiei prin care ar putea fi amânate concursurile pentru posturile de directori din şcoli, până vara viitoare, deşi ministerul a programat competiţia pentru această toamnă.

Amendamentul a fost adus unui proiect de lege care nu are nicio legătură cu managementul şcolilor. Este vorba de PLX 127/2016, iniţiat de deputatul PSD Andrei-Valentin Sava, care vizează modificarea art 352 alin.(1) din legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, unde este reglementată consilierea în carieră a elevilor.

Contactată de MEDIAFAX, Ecaterina Andronescu a confirmat existenţa modificării legislative: "Există o asemenea lege în Parlament, dar nu ştiu când se va vota, când o să o pună pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului". Întrebată cum şi de ce a introdus amendamentul pe lege, Ecaterina Andronescu nu a mai comentat şi nici nu a mai putut fi contactată telefonic până la ora publicării articolului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici