Ponta, după întâlnirea cu Chevron: Guvernul sprijină gazele de şist. În final, va rămâne doar o minoritate radicală. Ce spune compania americană despre discuţii

Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămâne o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie, a declarat premierul Ponta.

2750 afișări
Imaginea articolului Ponta, după întâlnirea cu Chevron: Guvernul sprijină gazele de şist. În final, va rămâne doar o minoritate radicală. Ce spune compania americană despre discuţii

Ponta, după discuţia cu Chevron: Guvernul sprijină gazele de şist. Va rămâne doar o minoritate radicală

Şeful Guvernului a susţinut declaraţia la Washington, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii companiei americane Chevron.

El a arătat din nou că, pentru România, independenţa energetică este un obiectiv strategic naţional, care poate fi atins prin folosirea resurselor convenţionale, inclusiv cele din Marea Neagră, dar şi printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotărât să îl acorde tuturor explorărilor de resurse neconvenţionale, de gaze de şist, efectuate în România nu doar de compania americană Chevron, ci şi de alte companii, atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu.

"Avantajele economice sunt uriaşe. Mi s-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a câştiga o mare bătălie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime faţă de preţul din Europa -, în ultimii ani aproape un milion de noi locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatării gazelor şi a petrolului de şist şi aflam cu mare invidie - pentru că ştiu că e un subect care în România a generat atâtea probleme sociale şi economice, chiar şi politice - că se construiesc şapte noi combinate de îngrăşăminte chimice, adică ceea ce în România şi în toată Europa se cam închide, tocmai pentru că preţul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Mă gândeam că mi-aş dori ca şi în România să putem să ne păstrăm combinatele de îngrăşăminte, toate acele facilităţi industriale care folosesc gaz, fără a mai avea probleme miniştrii sau cei care aprobă astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preţuri mai ieftine", a sus Ponta.

El a precizat că reprezentanţii Chevron i-au comunicat că nu intenţionează să se retragă din România, ci să comunice mai clar atât condiţiile de protecţie a mediului şi cele tehnologice, cât şi avantajele economice.

"Eu sunt absolut convins - şi ei sunt convinşi - că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional", a adăugat Ponta.

Premierul a precizat că toate companiile care investesc în România trebuie să ştie că nu au motive de teamă şi că legea este respectată, iar persoanele care încalcă aceste legi şi atentează la integritatea altei persoane sau a proprietăţilor sunt sancţionate.

Chevron, după discuţia cu Ponta: Vom consolida fundaţia pentru dezvoltare prin explorarea gazelor

Guvernul român şi Chevron vor consolida "fundaţia" pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare prin explorarea gazelor, oferind comunităţilor un dialog bazat pe date ştiinţifice, a comunicat firma americană către MEDIAFAX după discuţia cu premierul Ponta

"În timpul întâlnirii, ambele părţi şi-au reiterat intenţia comună de a consolida fundaţia pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare economică prin explorarea gazelor naturale. De asemenea, a fost accentuată importanţa derulării activităţilor într-un mod responsabil şi sigur pentru mediu, oferind în acelaşi timp comunităţilor oportunitatea de a purta un dialog fundamentat pe date ştiinţifice. Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a continua colaborarea pentru a susţine obiectivele României de îmbunătăţire a securităţii energetice şi de dezvoltare economică", au trasmis agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Chevron România.

La finalul întâlnirii, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămâne o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie.

La rândul său, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici