Posibile revolte ale deţinuţilor din 12 penitenciare în perioada grevei gardienilor

Deţinuţii din 12 penitenciare din România ar fi pregătiţi să declanşeze revolte în zilele următoare, încercând să profite de greva anunţată de lucrătorii din închisori, au declarat vineri pentru MEDIAFAX surse din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

75 afișări
Imaginea articolului Posibile revolte ale deţinuţilor din 12 penitenciare în perioada grevei gardienilor

Posibile revolte ale deţinuţilor din 12 penitenciare în perioada grevei gardienilor (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Există informaţii că deţinuţii în 12 penitenciare ar urma să declanşeze, în zilele următoare, revolte. Profită de greva anunţată de angajaţii din sistem, însă noi suntem pregătiţi să contracarăm orice incidente", au declarat surse din conducerea ANP, care nu au nominalizat însă închisorile în care este posibil să apară probleme.

Sursele citate au precizat că au fost luate deja "măsuri operative" pentru a împiedica deţinuţii din penitenciarele în care "există informaţii" că se pun la cale revoltele să comunice între ei.

În plus, sursele citate au mai spus că angajaţii din închisori vor protesta la locul de muncă şi nu vor părăsi instituţiile în care lucrează pe durata grevelor, astfel că, "potrivit legii", în cazul unor incidente, sunt obligaţi să renunţe la protest şi să revină la posturi.

Organizaţiile sindicale din sistemul penitenciar au programat, în 31 mai, o grevă de solidaritate. ANP şi unităţile subordonate fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului, astfel că grevele pot fi organizate doar în anumite limite, condiţia principală fiind asigurarea activităţii într-un cuantum de o treime.

Într-un comunicat dat publicităţii în urmă cu două zile, reprezentanţii ANP dădeau asigurări că paza şi supravegherea deţinuţilor, precum şi transportul lor la instanţe sau la expertize medicale nu vor fi afectate de greva din 31 mai.

Nici drepturile deţinuţilor nu vor fi încălcate ci, eventual, suspendate şi acordate ulterior, mai susţineau reprezentanţii ANP în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici