Postare pe un blog despre recompensarea femeilor rome ce se sterilizează. CNCD: Încercăm să îi identificăm pe cei care au postat anunţul privind sterilizarea femeilor rome

CNCD analizează situaţia legată de oferirea unei recompense femeilor rome care se sterilizează şi încearcă să îi identifice pe autorii postării materialului pe blog, aceştia riscând o amendă de până la 8.000 de lei, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele instituţiei, Csaba Ferenc Asztalos.

561 afișări
Imaginea articolului Postare pe un blog despre recompensarea femeilor rome ce se sterilizează. CNCD: Încercăm să îi identificăm pe cei care au postat anunţul privind sterilizarea femeilor rome

Postare pe un blog despre recompensarea femeilor rome ce se sterilizează. CNCD: Încercăm să îi identificăm pe cei care au postat anunţul privind sterilizarea femeilor rome

Preşedintele Consiliului Naţional petnru Combaterea Discriminării (CNCD) a spus că până în prezent instituţia nu a fost sesizat în legătură cu postarea pe blog, de către gruparea Naţionaliştii Autonomi din Timişoara, a unui mesaj în care se arată că se oferă "o recompensă de 300 de lei fiecărei femei ţigănci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care să dovedească că s-a supus voluntar unei operaţii de sterilizare în anul 2013".

Csaba Ferenc Asztalos a precizat că instituţia pe care o conduce analizează situaţia şi încearcă identificarea persoanelor care au postat acest mesaj şi care se recomandă drept Naţionaliştii Autonomi. El a precizat că ar putea fi vorba de o persoană juridică, caz în care trebuie văzut pe numele cui este înregistrată, sau de câteva persoane, care se autointitulează grupare.

Conform Ordonanţei 137/ 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, autorii mesajului pot fi amendaţi de către CNCD cu până la 8.000 de lei, a mai spus Csaba Ferenc Asztalos.

Preşedintele CNCD a mai arătat că dacă se adresează instanţei, ONG-urile care au denunţat această iniţiativă pot solicita şi plata unor despăgubiri morale, în calitate de reprezentanţi ai comunităţii la care se face referire.

Romani Criss şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) spun că vor sesiza Parchetul Tribunalului Timiş în cazul unui anunţ postat pe blogul Naţionaliştilor Autonomi din Timişoara, în care arată că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii - Romani Criss, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" "condamnă cu vehemenţă manifestările unei grupări extremiste din Timişoara", apărute recent pe blogul http://natm88.blogspot.com/, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

"Oferim o recompensă de 300 de lei fiecărei femei ţigănci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care să dovedească că s-a supus voluntar unei operaţii de sterilizare în anul 2013. Dacă nu-şi pot educa progeniturile pentru a nu mai fi o povară a societăţii româneşti, noi le oferim GARANTAT 300 de lei pentru operaţia de sterilizare voluntară efectuată în anul 2013. Oferta este cât se poate de serioasă, iar cele interesate sunt aşteptate să ia legătura prin e-mail cu Naţionaliştii Autonomi", se arată în anunţul postat pe blog, citat în comunicatul de presă al ONG-urilor.

Pe acelaşi blog, cu acces restricţionat, "deschis doar cititorilor invitaţi", gruparea ar mai fi postat şi obiective precum "rezolvarea urgentă a problemei ţigăneşti; conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic moştenit de la strămoşii noştri, ca parte integrantă a identităţii noastre; desfiinţarea cultului vinovăţiei legat de aşa-numitul «holocaust» care ar fi avut loc în Transnistria, oprirea predării despre «holocaust» în şcolile publice până la clarificarea obiectivă a acelei perioade ; opoziţie totală faţă de multiculturalism şi metisaj", care "intră sub incidenţa Codului Penal şi a OUG nr. 31/2002", potrivit ONG-urilor.

"Condamnăm recrudescenţa fenomenului extremist, fenomen incompatibil cu valorile fundamentale pe care le constituie o societate democratică. Sterilizarea femeilor aparţinând unui grup etnic, indiferent de modul în care se promovează acest demers, constituie un atentat grav atât la adresa membrilor grupului în cauză, precum şi la adresa societăţii în ansamblul său", se mai arată în comunicatul citat.

ONG-urile au precizat că judecătorii Curţii Europeane a Drepturilor Omului au condamnat Slovacia, în 2011 şi 2012, pentru sterilizarea unor femei rome, apreciindu-se că s-au încălcat articolele 3 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

Sursele citate solicită instituţiilor abilitate "să dispună toate măsurile legale pentru ca astfel de postări extremiste şi discriminatorii să nu mai fie posibile", considerând că aceste mesaje reprezintă "un grav atentat la valorile şi principiile democraţiei".

Totodată, organizaţiile Romani Criss şi MCA România vor sesiza Parchetul cu privire la această iniţiativă de susţinere a sterilizării femeilor.

Directorul executiv al Romani Criss, Marian Mandache, a declarat că sesizarea va fi depusă joi sau vineri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici