Prahova: Firma acuzată că a distribuit lapte infestat în şcoli susţine că produsul nu era contaminat

Reprezentanţii producătorului de lapte Ecolact acuzat că a distribuit în şcolile din Prahova lapte infestat cu stafilococ auriu, 63 de copii îmbolnăvindu-se, susţin că analizele paralele făcute pe laptele respectiv arată că produsul nu era contaminat şi spun că va da în judecată autorităţile.

352 afișări
Imaginea articolului Prahova: Firma acuzată că a distribuit lapte infestat în şcoli susţine că produsul nu era contaminat

Prahova: Firma acuzată că a distribuit lapte infestat în şcoli susţine că produsul nu era contaminat (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Fabrica de lactate Ecolact, care funcţionează în localitatea Păuleşti din judeţul Prahova şi care produce laptele distribuit în şcolile din judeţ în cadrul programului "Lapte şi corn" infirmă existenţa stafilococului auriu în lapte, după ce DSVSA Prahova a anunţat că analizele pe probele de lapte prelevate de la fabrică au indicat prezenţa acestei bacterii.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, Ecolact arată că în paralel cu analizele făcute de autorităţile sanitare pe cele două loturi de lapte incriminate, firma a trimis probe din aceleaşi loturi de lapte la mai multe laboratoare acreditate din România şi Uniunea Europeană.

"Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR şi ANSVSA vin să indice ferm şi fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păuleşti contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA şi DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzaţi pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depăşiţi", se arată în comunicat.

Directorul general al firmei, Violeta Ştefănescu, a declarat că firma pe care o conduce va acţiona în instanţă Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi Direcţia Sanitar - Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, pentru pagubele materiale şi pagubele de imagine aduse fabricii.

Violeta Ştefănescu a arătat că din loturile de lapte incriminate au fost produse 235.000 de porţii, dintre care 200.000 au fost puse în consum, iar "în aceste condiţii fabrica nu poate fi scoasă vinovată pentru câteva zeci de pacienţi diagnosticaţi cu toxiinfecţie".

"Dacă laptele ar fi fost contaminat, la câte porţii au fost puse în consum numărul îmbolnăvirilor ar fi fost cu mult mai mare", a precizat Ştefănescu.

Directoarea fabricii Ecolact nu a putut preciza care este valoarea pagubelor materiale provocate fabricii.

"Este vorba pe de o parte de pagube materiale, de cantităţi de lapte ridicate şi trimise la incinerat şi pe de altă pare despre prejudicii de imagine. Vom intenta proces DSP şi DSVSA pentru toate aceste prejudicii", a spus directoarea fabricii Ecolact.

În 6 aprilie, Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova a dat publicităţii un comunicat prin care arăta că cei 63 de copii şi trei adulţi din Prahova diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară la sfârşitul lunii martie, după ce au consumat produse distribuite prin programul "Lapte şi corn" s-au îmbolnăvit după ce au consumat lapte infestat cu stafilococ auriu, producătorul fiind amendat cu 40.000 de lei.

Conform documentului citat, analizele pe probele de lapte prelevate de la fabrica ce asigură producţia de lapte distribuit în şcolile din judeţ, analize efectuate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, au indicat prezenţa stafilococului auriu în probele analizate şi ineficienţa pasteurizării laptelui.

În plus, fabrica a primit o amendă contravenţională în valoare de 40.000 de lei, pentru punerea în consum de produse cu parametrii microbiologici depăşiţi, iar laptele din loturile incriminate a fost reţinut oficial pentru a fi distrus.

La sfârşitul lunii martie, în decurs de câteva zile, 66 de persoane, între care 63 de copii cu vârste cuprinse între doi şi 14 ani, au fost diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat produse distribuite în şcoli prin programul "Lapte şi corn". Pacienţii proveneau din localităţi diferite copiii intoxicaţi fiind de la peste 40 de unităţi de învăţământ. Autorităţile au prelevat probe din laptele, cornurile şi merele distribuite în şcoli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici